Връщат физическите бутони в автомобилите - шофьорите масово не харесват сензорните екрани

Не всички нововъведения са полезни

Връщат физическите бутони в автомобилите - шофьорите масово не харесват сензорните екрани | StandartNews.com

Автомобилите стават все по-технологични, понякога дори прекалено. Преди известно време производителите на автомобили започнаха да прилагат технологията на сензорните екрани и премахнаха част от физическите бутони в новите модели. За щастие сега тенденцията изглежда се обръща: все повече производители на автомобили премахват огромните сензорни екрани и връщат познатите физически бутони и въртящи се копчета.

Отказът от сензорни екрани е резултат от негативната реакция на потребителите, а не от регулаторни действия и със сигурност не е събуждане на отговорността на самите компании. Ръководителите на автомобилните компании дълго време отхвърляха опасенията за безопасността на сложните дисплеи, но масовото възмущение на клиентите ги накара да обърнат внимание.

През последното десетилетие сензорните екрани заляха арматурните табла. Те бяха представяни на потребителите като въплъщение на високотехнологичната модерност, но определяща роля изиграха разходите. "Тези екрани се представят като авангарден, минималистичен дизайн", казва автомобилният колумнист Мат Фара. - Но в действителност това е най-евтиният начин за изграждане на интериор". Дисплеите изглеждат модерни и струват на автомобилния производител значително по-малко от тактилните контроли.

Тенденцията за използване на сензорни екрани в автомобилите намалява безопасността по пътищата. Сензорните екрани изискват от водача да отмести погледа си от пътя към екрана, докато в автомобилите с физически контролни уреди повечето операции се извършват с докосване, без да е необходимо да се откъсва поглед от пътя. Особено опасно е навигирането през различните нива на менютата - информационно-развлекателните системи със сензорни екрани могат да отвлекат вниманието на водача за до 40 секунди, което е достатъчно за изминаването на един километър със скорост 90 км/ч.

"Иронията е, че всички до голяма степен са съгласни, че използването на телефон по време на шофиране е опасно", казва Фара. - Никой обаче не се оплаква от това, което правим вместо това, а именно използването на iPad по време на шофиране. Ако платите между 40 000 и 300 000 долара за автомобил, получавате iPad, вграден в арматурното табло."

Неотдавнашно потребителско проучване за надеждността на автомобилите установи, че "информационно-развлекателната система остава сериозен проблем за новите автомобили". Колумнист на "Ню Йорк Таймс" в статия, озаглавена "Сензорните екрани в автомобилите решават проблем, който не сме имали", прави извод за разочарованието на съвременния потребител от покупката на по-малко безопасен автомобил, където евтиният сензорен екран се представя като предимство. Подобни статии срещу сензорните екрани в автомобилите се появиха в много онлайн и хартиени медии.

Някои производители на автомобили взеха под внимание общественото мнение. Отзивите на клиентите накараха Volkswagen да се откаже от сензорните екрани на волана, които беше почти невъзможно да се използват, без да се гледа надолу. А Porsche върна бутоните в интериора на модела Cayenne от 2024 г. Bugatti никога не е използвало сензорни екрани. Изглежда, че наличието на физически бутони и копчета се превръща в признак на лукс.

Няколко големи автомобилни производители, които са пропуснали манията по сензорните екрани, съобщават за ангажимент към класическото управление. "Хората ще се уморят от тези големи черни екрани", предполага главният дизайнер на Nissan Алфонсо Албайса. Hyundai също заяви, че предпочита бутоните и циферблатите при проектирането на управлението на автомобилите.

В същото време някои автомобилни производители продължават да настояват за сензорни екрани, например новият Mercedes E-Class от 2024 г. ще бъде оборудван с три дисплея едновременно. А General Motors заяви, че бъдещите модели със сензорни екрани ще бъдат несъвместими с широко използваните Apple CarPlay и Android Auto. Вместо това собствениците ще трябва да навигират в новия инфоразвлекателен интерфейс, което ще създаде допълнителни трудности при свикването и преквалификацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай