Върховният съд на САЩ блокира спорен закон за социалните мрежи

Чрез него те можеха да ограничават потребители на база политическите им възгледи

Върховният съд на САЩ блокира спорен закон за социалните мрежи | StandartNews.com

Върховният съд на САЩ да блокира тексаски закон, който забранява на администраторите на големи социални мрежи да забраняват или цензурират потребители въз основа на техните възгледи или политически дейности. Съдиите застанаха на страната на две браншови организации, които се опасяваха, че в резултат на това сайтовете за социални мрежи могат да се превърнат в места за "най-гнусните изказвания, които можете да си представите".

Петима от деветимата съдии на Върховния съд на САЩ подкрепиха възражението, подедено от NetChoice и Асоциацията на компютърната и комуникационната индустрия (която включва Facebook, Twitter и YouTube) петиция. Организациите, представляващи социалните мрежи, поискаха законът да бъде блокиран с аргумента, че той нарушава свободата на словото, гарантирана на администраторите на платформи от Първата поправка на Конституцията на САЩ.

Трима от четиримата консервативни съдии, които гласуваха в подкрепа на закона, изразиха особено мнение, че "изобщо не е ясно как съществуващите прецеденти, създадени преди ерата на интернет, могат да бъдат приложени към големи компании за социални мрежи". Законът, известен като HB20, забранява на платформите с 50 милиона или повече потребители да цензурират потребители въз основа на техните възгледи и позволява на самите потребители или на главния прокурор на Тексас да подават искове за прилагането му.

Законът е подписан от губернатора на Тексас Грег Абът през септември миналата година. През декември той беше блокиран от съд в Остин, но на 11 май това решение беше отменено от Петия апелативен съд на САЩ в Ню Орлиънс. Решението на апелативния съд вече е отменено от Върховния съд на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай