Volkswagen ще инвестира 20 милиарда долара в създаване на батерии за електромобили

Автомобилният производител ще създаде нова компания, наречена Power Co

Volkswagen ще инвестира 20 милиарда долара в създаване на батерии за електромобили | StandartNews.com

Volkswagen заяви, че ще инвестира 20,38 милиарда долара в производството на батерии за електрически превозни средства, ход, според компанията, ще създаде 20 000 работни места и ще генерира 20,38 милиарда долара годишни продажби. Автомобилният производител ще създаде нова компания, наречена Power Co, която да осигури достатъчно капацитет, материали и консумативи, за да задвижи своите EV амбиции.

Power Co ще управлява цялата верига за доставка на батерии на VW, от изследването и разработването на нови технологии до добива на суровини до рециклирането в края на жизнения цикъл. Новината беше обявена на церемония по първата копка на първия завод за батерии на компанията в Залцгитер, град в Долна Саксония в Германия.

 „Бизнесът с батерийни клетки е един от крайъгълните камъни на нашата нова автомобилна стратегия, която ще превърне Volkswagen във водещ доставчик на устойчива, управлявана от софтуер мобилност на утрешния ден“, каза изпълнителният директор на VW Херберт Дис в изявление. „Създаването на собствена фабрика е мегапроект в техническо и икономическо отношение. Това показва, че носим водещата технология на бъдещето в Германия!“

Миналата година VW разкри планове за изграждане на шест завода за производство на батерии в Европа до 2030 г., включително съоръжението в Залцгитер и едно в Шелефтеа, Швеция. Трети завод ще бъде създаден във Валенсия, Испания, а четвъртият завод ще бъде базиран в Източна Европа. Компанията също така проучва планове за изграждане на бъдещи гигафабрики в Северна Америка. Централите ще имат производствен капацитет от 240 гигаватчаса годишно.

През 2023 г. VW планира да пусне нов унифициран призматичен клетъчен дизайн на своите батерии, които ще бъдат инсталирани във всички марки на автомобилния производител. Целта е с тях да се захранват до 80 процента от електрическите превозни средства на VW до 2030 г. VW също има договори с двама други големи производители на батерии, Samsung и CATL. Компанията подкрепя стартираща компания, базирана в Сан Хосе, Калифорния, QuantumScape , която работи върху по-енергийно ефективни твърдотелни батерии.

VW не е единственият производител на автомобили, който вижда вертикалната интеграция като ключов компонент за успеха на EV. Ford изгражда три нови завода за батерии, които според него ще имат производствен капацитет от 129 GWh годишно. General Motors планира четири нови фабрики за батерии в САЩ с LG Chem с общ годишен капацитет от 140 GWh. Stellantis изгражда завод за батерии на стойност 2,5 милиарда долара в Индиана, а Hyundai и Toyota също обявиха планове за производство на клетки в САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай