VK, Яндекс, Сбер и Ростелеком ще разработят съвместно руска мобилна операционна система за своя сметка

Горелкин даде пример с Huawei, която, макар и под санкциите на САЩ, създаде своя собствена операционна система, напълно съвместима с Android, и разполага със собствени основни услуги, включително магазин за приложения

VK, Яндекс, Сбер и Ростелеком ще разработят съвместно руска мобилна операционна система за своя сметка | StandartNews.com

Руската мобилна операционна система ще бъде разработена от най-добрите специалисти на VK, Яндекс, Сбер и Ростелеком, заяви заместник-председателят на Комитета на Думата по информационна политика Антон Горелкин. Той подчерта, че проектът ще се финансира от самите компании, без участието на държавата.

По-рано стана известно, че идеята за финансиране на разработването на местна мобилна операционна система "Аврора" за сметка на държавния бюджет не е намерила подкрепа в Министерството на съобщенията. Разходите по проекта, изпълняван от Ростелеком, включително производството на 70 милиона мобилни устройства от неговите партньори, трябваше да възлязат на 480 милиарда рубли за периода до 2030 г., според оценките на оператора.

Горелкин даде пример с Huawei, която, макар и под санкциите на САЩ, създаде своя собствена операционна система, напълно съвместима с Android, и разполага със собствени основни услуги, включително магазин за приложения.

Депутатът отбеляза, че VK вече има магазин за приложения, Яндекс има картографска услуга и разработки на интерфейси, а Сбер е най-популярната финтех услуга в страната. Той нарече задачата да се комбинират съществуващите разработки и да се пусне готов продукт на пазара в сравнително кратък срок напълно постижима.

Според Горелкин в създавания конгломерат липсва най-важното звено - компанията, която отговаря за хардуера, на който ще бъде инсталирана националната мобилна операционна система. Ето защо той не изключва възможността в проекта да има още участници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай