Vivacom и „Сенсато“ - устойчиво пчеларство в симбиоза с технологиите

„Сенсато Нетуърк“ има изключително прецизна иновативна система за наблюдение на пчелите

Vivacom и „Сенсато“ - устойчиво пчеларство в симбиоза с технологиите | StandartNews.com

Вече за никого не е тайна, че опазването на пчелите е една от най-важните задачи на човечеството в полза на биоразнообразието за поддържане на баланс на Земята. Задачата никак не е лесна за пчеларите, но добрата новина е, че на помощ идват новите технологии. Днес устойчивото пчеларство е в симбиоза не само с природата, но и с иновациите. Редица високотехнологични компании от цял свят подкрепят пчелите със своите новаторски решения.

Българската „Сенсато Нетуърк“ е сред тези напреднали компании и притежава изключително прецизна иновативна система за наблюдение на пчелите, която  предстои да патентова. Компанията припознава водещия телеком Vivacom като партньор с високотехнологично решение за своите смарт кошери. С визия за бъдещето и решение в настоящето „Сенсато“ „променя играта“ за всички пчелари с първата термовизионна сензорна система в света за наблюдение на пчели, базирана на множество датчици вътре в кошера.

„Искаме да вдъхновим повече хора да станат пчелари - любители и професионалисти, и да помогнем за развитие на устойчиво пчеларство, което е в симбиоза с природата“, казва Петър Петров, CEO на „Сенсато Нетуърк“.

За да изпълнят тази цел работят по създаването на Hive Reader - пчеларски дневник с уникалната функция вграден гласов асистент. Така пчеларите ще имат възможност на различни езици да попълват пчеларския дневник автоматично, докато ръцете им са заети с преглед на кошерите.

Софтуерният продукт е надграден с хардуер – сензорна система, която използва СИМ картите на Vivacom. Системата се инсталира в кошера и представлява множество температурни датчици. Иноваторът в телекомуникациите в България осигурява модул с дейта карта, който измерва температурата и влажността в кошерите, които пчеларите следят отдалечено. Сензорната система събира информация от кошерите и я предава в почти реално време към сървъра на компанията. „Сенсато“ споделят, че често пчелините се намират на отдалечени локации в природата с ограничен обхват и точно тук виждат необходимостта от партньорство с Vivacom - телекомът с най-голямата 5G мрежа в България.

Чрез надграждане на Hive Reader с информацията в реално време пчеларите могат да увеличат ефективността си и да спестят до 60% от времето за преглед на кошерите и да разпределят пчелините си по-равномерно в природата – а това е изключително важно за опрашването.

Освен това софтуерният продукт ще помага на пчеларите да управляват цялостната дейност на кошерите и ще дава достъп до пълна статистическа информация за пчелините, а алгоритмите ще предлагат конкретен план за действие според целите на пчеларя. Крайният резултат за пчелите е, че ще имат възможност да живеят необезпокоявани, а за пчеларите – да отглеждат повече пчелни семейства и да се развиват в това направление. А за любители и начинаещи пчелари, Hive-Reader ще предоставя обучителна информация и напомняния за ключови моменти при отглеждането на пчели и необходимите действия във всеки един момент.

Компанията „Сенсато Нетуърк“ е основана през 2021 г. като стартъп в областта на IoT и софтуерни решения за пчеларството. Стартира със собствен капитал, но впоследствие печели финансиране от Clim Accelerator, подкрепена от Европейския съюз.

Новите технологии играят ключова роля за бъдещето на пчеларството и вече все повече пчелари залагат на иновациите не само за да подобрят устойчивостта и продуктивността на пчелите, но и да се адаптират адекватно и навреме към съвременните предизвикателства.

Неслучайно Европейският съюз признава необходимостта от подкрепа за тази индустрия чрез финансиране за дигитализация и навлизането на нови технологии чрез различни програми и мерки. „Очаква се през следващата година да има още възможности за пчеларите в България да финансират подобно оборудване, чрез европейски програми“, прогнозират от „Сенсато“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай