Virgin Galactic успешно завършва първия търговски суборбитален полет

Акциите на компанията обаче паднаха с 11%

Virgin Galactic успешно завършва първия търговски суборбитален полет | StandartNews.com

Virgin Galactic на милиардера Ричард Брансън извърши Galactic 01 - първия търговски суборбитален полет на компанията. Galactic 01 беше изследователска мисия за италианските военновъздушни сили и Италианския национален съвет за научни изследвания.

Двуместният самолет SpaceShipTwo с VSS Unity на борда се издигна от Американския космически център в Ню Мексико в 10:30 ч. местно време. Около 11:29 ч. местно време космическият кораб се отдели от самолета и продължи да набира височина с помощта на собствения си хибриден ракетен двигател. Той достигна максимална височина от 85,1 км от повърхността на Земята, пресичайки космическата граница в САЩ, преди да започне спускане и да се приземи на пистата на космодрума в 18:43 ч. по московско време.

В полета участваха осем души: двама пилоти на самолета, както и двама пилоти на космическия кораб и четирима членове на екипажа, включително двама членове на италианските военновъздушни сили. Според наличните данни по време на този полет е трябвало да бъдат проведени 13 научни експеримента, включително такива, свързани с въздействието на микрогравитацията върху човешкия организъм.

През септември 2004 г. Ричард Брансън обяви плановете си за осъществяване на търговски суборбитални полети. Очакваше се компанията да започне редовни търговски полети през 2007 г. Разработването на ракетата носител и космическия кораб обаче отнема много повече време от първоначално предвиденото. Освен това по време на изпитателен полет през 2014 г. компанията губи космическия самолет, който се разбива в резултат на повреда в системите. През 2021 г. компанията проведе изпитателен полет с Брансън и няколко служители на Virgin Galactic, след което започна фазата на поддръжка на самолета и космическия кораб, което доведе до ново отлагане на търговските полети. В резултат на това първият търговски полет не е осъществен до днес.

Отбелязваме, че веднага след приключването на мисията Galactic 01 стойността на акциите на Virgin Galactic спадна с повече от 11 %. Цената на акциите на компанията спадна до 4,21 долара за акция към 18:55 ч, или с 0,53 долара (11,18%) спрямо края на търговията предишния ден. Стартирането на търговски полети е важна стъпка за Virgin Galactic, тъй като при успех има голям шанс да ги организира редовно, което би генерирало приходи. По данни на компанията около 800 клиенти вече са резервирали места за суборбитални полети въпреки факта, че всяко място на борда струва от 250 000 до 450 000 USD. В бъдеще компанията планира да изгради голям флот от космически кораби, които да извършват до 400 полета годишно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай