Великобритания помилва Алан Тюринг

Великобритания помилва Алан Тюринг | StandartNews.com

Лондон. Пионерът в компютърните науки Алан Тюринг бе посмъртно помилван от кралицата на Великобритания, предаде Би Би Си.

Помилването се отнася за присъда от 1952 за хомосексуализъм, за което той е бил наказан, като е химически кастриран.

Тюринг е починал през юни 1954 от отравяне с цианид и следствието реши, че той е извършил самоубийство. Въпреки това, биографи, приятели и други изледователи на живота му оспорват констатацията и предполагат, че смъртта му е нещастен случай.

Алън Тюринг е британски математик, логик, криптоанализатор и информатик. Има голям принос в областта на компютърните науки, давайки формализация на понятията „алгоритъм" и „изчислимост" чрез машината на Тюринг. Смятан е за бащата на информатиката и изкуствения интелект.

През Втората световна война работи в Блечли парк, британския център за криптоанализ. Оглавява групата Хът 8, чиято задача е криптоанализа на немските военноморски сили. Създава няколко метода за разбиване на немските шифри, включително електромеханична машина, с която става възможно дешифрирането на кодовете на Енигма.

След войната работи в Националната физична лаборатория, където създава АCE - първият компютър със запазена в паметта компютърна програма.

На тридесет и девет години Алън Тюринг е арестуван в Манчестър по обвинение в хомосексуалност, която според тогавашните закони представлява престъпление. За да избегне затвора, той се съгласява да се подложи на едногодишно лечение с естроген, като се е предполагало, че това ще промени неговата сексуална ориентация.

Тюринг успява да положи основите на съвременната информатика и да дефинира критериите за изкуствен интелект, все още валидни и днес - прочутият тест на Тюринг, основан на способността на една машина да води разговор.

За широката публика върховното му постижение е най-големият му успех е разбиването на кодовете на криптографската машина "Енигма", използвана за германските подводници в Атлантическия океан през Втората световна война. Някои историци смятат, че това е ускорило поражението на Хитлер две години по-късно.

Тюринг бе помилван днес, 59 години след смъртта му, от кралица Елизабет Втора, по предложение на министъра на правосъдието Крис Грейлинг, който го нарече изключителен човек, а присъдата - несправедлива и дискриминационна.

През последните години имаше многобройни кампании в кралството за реабилитиране на Тюринг. През 2009 година тогавашният премиер Гордън Браун посмъртно поднесе извинения за ужасното отношение към Тюринг. През 2012 година - стогодишнината от рождението на Тюринг в Лондон, 11 британски учени, сред които Стивън Хокинг, поискаха да бъде отменена присъдата срещу "най-брилянтния математик на съвременната епоха".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай