В Тибет заработи най-високият в света облачен център за данни

"Тибетски колектив за права" се опасява, че съоръжението може да бъде използвано за събиране на лични данни за местните жители в полза на правоприлагащите органи.

В Тибет заработи най-високият в света облачен център за данни | StandartNews.com

В Лхаса, административната столица на Тибетския автономен регион (Китай), беше открит най-високо разположеният в света център за данни в облак (4200 м). Понастоящем капацитетът на обекта е за 3 000 шкафа; той поддържа облачни услуги за 491 информационни системи в региона.

За проекта за център за данни в Тибет се заговори за първи път през лятото на 2020 г. Общата площ на комплекса е 645 000 м2, а площта на сградите е 400 000 м2. Центърът за данни се управлява от полудържавната компания Tibet Ningsuan Technology Group.

Отбелязва се, че проектът е стартирал още през 2017 г. През 2018 г. китайският гигант Alibaba подписа споразумение с Ningsuan за предоставяне на облачни услуги във високопланинския център за данни. Изграждането на първия етап на центъра за данни е завършено през 2020 г., но едва сега започва реалната му експлоатация.

Трябва да се отбележи, че тибетският център за данни е част от мащабната китайска инициатива "Пояс и път" (бивш "Нов път на коприната"), която има за цел да създаде наземни и морски телекомуникационни магистрали и мрежа от центрове за данни, които да свържат 70 държави в Югоизточна Азия и Европа. В същото време организацията "Тибетски колектив за права" се опасява, че съоръжението може да бъде използвано за събиране на лични данни за местните жители в полза на правоприлагащите органи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай