В Telegram започнаха масово да се крадат акаунти

Абонаментът за Telegram Premium осигурява достъп до допълнителните функции на месинджъра

В Telegram започнаха масово да се крадат акаунти | StandartNews.com

От компанията руското министерство на цифровите технологии съобщиха за масови опити за кражба на акаунти от потребители на месинджъра Telegram, стартирали на 17 декември. На потребителите се препоръчва да активират двуфакторно удостоверяване, за да не стават жертви на измамници.

Схемата, използвана от хакерите, е съвсем проста. Потребител получава съобщение от някого в списъка си с контакти за изпратен подарък - абонамент за Telegram Premium. За да го активира, потребителят трябва да последва връзката и да въведе посочения код за оторизация. След въвеждането на кода акаунтът се отваря на компютъра на нападателя и веднага изпраща подобни съобщения до целия списък с контакти на потребителя и ги изтрива от списъка с изпратените.

"Когато акаунтът е превзет, не е ясно дали цялата кореспонденция е изтеглена и какви други действия се извършват", отбелязват от Министерството на информацията.

„За да избегнете загуба на акаунта, съветваме потребителите да не кликат върху подозрителни връзки. Ако сте го направили и сте изпратили кода, трябва да отидете в Настройки, след това в Активни сесии и да щракнете върху връзката "Прекратяване на всички други сесии", след което да активирате двуфакторното удостоверяване.“, заявяват от министерството.

Абонаментът за Telegram Premium осигурява достъп до допълнителните функции на месинджъра, но е трудно да се плати директно през Telegram в Русия поради блокирането на международните платежни системи, пише "Комерсант". Абонаментът може да бъде платен чрез @PremiumBot, който не принадлежи на Telegram. Тя може да се използва и за даряване на абонаменти на други потребители, при условие че потребителят има собствен абонамент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай