В САЩ се задава невиждана глоба за Tesla

Причината е отказ на компанията да предостави данни

В САЩ се задава невиждана глоба за Tesla | StandartNews.com

Предходната година американската агенция за безопасност на движението по пътищата NHTSA започна разследване на произшествия с електромобили Tesla, които са се самоуправлявали, като са се блъскали в аварийни автомобили, паркирани в лентите за движение с въртящи се светлини през нощта. Сега регулаторните органи искат от Tesla повече данни за тези инциденти и ако компанията откаже да ги предостави, може да бъде глобена с 26 315 долара за всеки ден закъснение.

Както е отбелязано в официалното искане на NHTSA, кумулативният размер на санкцията в крайна сметка няма да надхвърли 131 564 183 долара, дори ако Tesla много закъснее с предоставянето на информацията - технически тази сума съответства на 5000 дни забавяне за един инцидент, въпреки че при множество инциденти периодът пропорционално намалява. Разследващите искат информация от Tesla за версията на софтуера и хардуера, инсталирани във всеки от автомобилите на марката, продадени между 2014 и 2023 г., които са участвали в програмата за бета тестване на FSD. Регулаторните органи искат да знаят и точната дата, на която всеки автомобил е бил включен в програмата.

До момента NHTSA разполага с информация за 21 известни сблъсъка с участието на електрически автомобили Tesla с активирани системи за подпомагане на водача, които са довели до смъртни случаи. Агенцията разглежда и петиция от експерт по пътна безопасност, в която се настоява агенцията да възобнови разследванията на инциденти, свързани с непреднамерено ускорение на електромобили Tesla, което може да доведе до сблъсък с други участници в движението или до сблъсък с препятствия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай