Бунт в Русия срещу безжични слушалки

Специалисти смятат, че причината е в натоварените честотни диапазони на 2,4 GHz в страната

Бунт в Русия срещу безжични слушалки | StandartNews.com

Множество потребители на безжични слушалки от Русия съобщават за неизправности в различни модели безжични слушалки. В процеса на работа устройствата все по-често замлъкват или започват да пращят, а музиката от тях понякога се чува по странен начин. Според експерти проблемът се дължи на натрупването на много Wi-Fi и Bluetooth устройства, работещи в честотната лента 2,4 GHz в страната, в резултат на което те са започнали да предизвикват смущения помежду си.

Според източника, проблемът може да засегне и други устройства, включително интелигентни високоговорители, рутери и дронове. Министерството на цифровите технологии заяви, че смущенията може да са причинени от устройства, работещи с повече от разрешената мощност. Специалистите смятат, че ситуацията може да се оправи, като се разпределят допълнителни честоти за устройства с малък обсег на действие.

Отбелязва се, че проблемите с безжичните слушалки в Москва са известни на експертите от пазара на електроника и на специалистите в областта на използването на радиочестоти. "Едно от известните проблемни места в Москва е ъгъла на улица "Николская" и Червения площад, където винаги има много хора. Слушалките често пращят и се заглушават на стадиони, в метрото и на други места с много хора", потвърждава проблема Елдар Муртазин, водещ анализатор в Mobile Research Group.

Причината за това е, че има все повече Bluetooth устройства, работещи в честотната лента 2,4 GHz. Капацитетът ѝ е ограничен, което води до смущения в работата на джаджите. Отбелязва се, че честотната лента 2,4 GHz се използва не само от безжичните слушалки, но и от други устройства, включително интелигентни високоговорители и домашни рутери. Министерството на съобщенията заяви, че маршрутизаторите, безжичните слушалки, алармите за сигурност и другото оборудване не трябва да причиняват смущения и в същото време изискват защита срещу смущения от друга радиоелектроника. В същото време не са изключени смущения в случай на устройства с по-голяма мощност от разрешената от Държавната комисия по радиочестоти.

Вадим Поскакухин, ръководител на проект в Spectrum Management, смята, че проблемът може да бъде решен чрез разпределяне на допълнителни честоти за безжични устройства, което ще намали натоварването на честотната лента 2,4 GHz. Редица държави вече разпределят нова честотна лента в долната част на честотната лента 6 GHz за нови електронни джаджи. Планира се същата лента да се използва за свързване на очила за добавена реалност със смартфони.

Главният изпълнителен директор на TelecomDaily Денис Кусков отбелязва, че броят на умните високоговорители, умните часовници, безжичните слушалки и дроновете в Русия ще продължи да расте, макар и не толкова бързо, колкото преди 2022 година. Поради това качеството на ефирните вълни може да продължи да се влошава. Експертът смята, че властите трябва да помислят за отпускане на допълнителни честоти за такива устройства, а производителите трябва да обмислят използването на технологии за борба с радиосмущенията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай