В Pornhub само с паспорт или лична карта

Луизиана въведе задължителна проверка на възрастта в сайтовете за възрастни

В Pornhub само с паспорт или лична карта | StandartNews.com

В Луизиана вече има закон, който изисква задължителна проверка на възрастта на потребителите на сайтове, съдържащи порнография. Политиката предвижда, че уебсайтовете, съдържащи 33,3% или повече порнографско съдържание, трябва да изискват от потребителите да докажат, че са навършили 18 години. Този списък включва Pornhub, който вече ще изисква официален идентификационен документ.

Видеоклип, публикуван в Twitter, изглежда демонстрира това, което потребителите вече виждат в Луизиана. Сайтът Pornhub иска от потребителите да докажат възрастта си с помощта на услугата AllpassTrust, която работи с услугата за цифрови документи за самоличност LA Wallet в Луизиана. Необходимо е да се сканира издаден от държавата документ за самоличност, за да се създаде цифров лиценз, който ще се приема за официална идентификация.

Vice потвърди тази информация с помощта на VPN услуга, като отбеляза, че други сайтове за възрастни, като XVideos и XHamster, все още са достъпни нормално. Сайтът на OnlyFans виси на страницата за изтегляне, показваща логото, само когато е достъпен от IP адрес на Луизиана, и в крайна сметка времето за изчакване преди изтеглянето на сайта изтича.

Законът в Луизиана беше приет миналата година и влезе в сила в началото на 2023 година. Това е най-голямата стъпка в поредица от правителствени действия, насочени към осигуряване на безопасността на децата. Законодателите в няколко американски щата обявиха порнографията за "криза на общественото здраве", а други предприеха предпазни мерки - в Юта например изискват от уебсайтовете да предоставят на потребителите предупреждения, преди да получат достъп до съдържанието.

През август Калифорния също прие закон, целящ да направи онлайн платформите по-безопасни за децата, като задължи уеб услугите да провеждат проучване за оценка на потенциалните рискове за потребителите под 18-годишна възраст. Наред с други мерки, сайтовете трябва да ограничат използването на лична информация от непълнолетни лица и да избягват събирането на данни за геолокация. Те трябва също така да ограничат използването на "тъмни модели".

В миналото мерките за проверка на възрастта са били проблематични. Наред с другото, това означава, че услугата на трета страна трябва да предоставя чувствителна информация за моделите ви на сърфиране, което потенциално поставя напред големите компании, които лесно могат да си позволят тази услуга, за разлика от по-малките независими сайтове. Обединеното кралство се провали в дългогодишните си опити да въведе проверка на уебсайтове за възрастни, въпреки че наскоро поднови плановете си. През 2022 г. френската агенция за защита на данните CNIL стигна до заключението, че "все още няма решение" за проверка на възрастта, което да е достатъчно надеждно, всеобхватно и поверително. CNIL също така отбеляза, че потребителите често могат да заобиколят локалните забрани, като използват VPN.

Преди това YouTube блокира акаунт на Pornhub с 900 000 абоната, а Meta блокира за постоянно акаунта на Pornhub в Instagram: компаниите твърдят, че сайтът многократно е нарушавал условията за ползване на ресурса по отношение на голотата, съдържанието за възрастни и сексуалния тормоз.

Натискът върху Pornhub и базираната в Люксембург компания майка MindGeek продължава да се засилва. Някои от тях обвиняват сайта, че не успява да модерира съдържанието и допуска видеоклипове, съдържащи материали за насилие над деца, и видеоклипове на хора, които не са дали разрешение за това. Тези опасения доведоха до оставките на главния изпълнителен директор на Pornhub Ферас Антун и главния оперативен директор Дейвид Тасило, а също така засегнаха отношенията на Pornhub с други компании. През 2020 г. Visa и Mastercard спряха трансакциите в Pornhub поради наличието на "незаконно съдържание" в сайта, въпреки че двете компании все още се занимават със съдебен иск, в който ги обвиняват, че са възнамерявали да "помогнат на MindGeek да печели от детско порно".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай