„Умни" часовници помагат при шофиране

„Умни" часовници помагат при шофиране | StandartNews.com

Франкфурт. Nissan представи новите си „умни" часовници, които са предназначени за шофьори. Те могат да измерват редица показатели свързани със състоянието на автомобила в момента и с това на шофьора. Новата технология беше представена на автомобилното изложение във Франкфурт.

Часовникът "Nismo" ще може да бъде свързан с бордния компютър в автомобила, а оттам и с екран вътре в купето, който ще показва средната скорост и разхода на гориво на колата, пише economic.bg. Часовникът ще измерва още пулса, температурата на тялото и кръвното на водача. Чрез системата шофьорите ще могат да получават и актуални съобщения от Nissan.

Според експерти, цитирани от Би Би Си, въвеждането на новата технология е важна стъпка за по-добрата връзка между автомобилите. „Интернет-връзката между колите е новото бойно поле в автомобилната индустрия", твърди експерт от онлайн-списанието „What Car?". Според него, след представянето на „умния" часовник Nissan води пред останалите марки с убедителна преднина.

В последно време, все повече нови технолигии под формата на аксесоари биват представени на потребителите. През последните седмици премиера направиха „умните" часовници на Samsung – Galaxy Gear, както и продуктът на Sony – Smartwatch 2.

Устройството, представено от Nissan, е един от първите продукти, произлизащи от лабораторията Nismo, чийто фокус е поставен главно върху извличането на биометрични и телематични данни от състезателните коли на Nissanи техните шофьори. В бъдеще, лабораторията планира да включи в изследванията електрокардиограми (ЕКГ) и електроенцефалограми (ЕЕГ), с което данните за кардиологичните и мозъчните показатели на водачите да бъдат измервани още по-точно.

Крайната цел на учените е, създаването на технология, която може да отчита степента на умора на водача, неговата концентрация и моментно емоционално състояние, както и нивото на хидратация на организма. Всичко това трябва да спомогне за сигурността на шофьорите на пътя.

Часовникът Nismo ще се предлага в три цвята – черно, бяло, както и в комбинация от черно и червено – цветовете, запазена марка на Nismo. Батерията му ще издържа около седмица след пълно зареждане, а „умното" устройство ще разполага с два контролни бутона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай