Уеб браузърите са на път да се сблъскат с „Проблем 2000“

Google Chrome и Firefox може да се сблъскат със сериозни технически проблеми в близко бъдеще, подобни на софтуерния проблем Y2K от края на миналия век

Уеб браузърите са на път да се сблъскат с „Проблем 2000“ | StandartNews.com

Два от най-популярните браузери Google Chrome и Firefox се подготвят да пуснат своята стотната версия за настолни компютри. Специалисти твърдят, че това може да създаде ситуация, при която повечето уебсайтове да не се зареждат на новите версии. Всичко това се дължи на предстоящ проблем с кодирането от типа на Y2K (Проблем 2000), с който компютърния свят се сблъска преди години.

Y2K беше софтуерен проблем в края на 90-те години на миналия век. Повечето компютърни програми по онова време не можеха да разчитат правилно четирицифрени дати от годината и преходът към 2000 г. доведе до неправилна работа на някои от тези програми.

Особеността на софтуерната разработка бързо набра популярност в конспиративните среди, които обявиха, че грешката ще доведе до глобална катастрофа. За щастие, това не се случи. Макар че някои държави със сигурност имаха проблеми, повечето от тях започнаха да се подготвят години по-рано.

Проблемът със стотната версия на браузърите се свежда до нещо, наречено "user-agent". Това е низ от код, който казва на сървърите какъв браузър се използва. Повечето програми за уебсайтове могат да четат само двуцифрени UA. В края на първото десетилетие на този век те се сблъскаха с подобен проблем, когато бяха въведени първите двуцифрени UA. Това доведе ситуация, в която много сайтове не се зареждаха правилно или изобщо не се зареждаха.

Google и Firefox работят усилено, за да се уверят, че повечето сайтове няма да се сблъскат с проблеми. Въпреки това има твърде много страници, за да могат Google и Firefox да се справят сами с проблема. Google вече предлага инструкции за това как да накарате сайта си да чете трицифрени низове UA. Ако управлявате уебсайт, може би ще искате да положите усилия още сега, за да сте сигурни, че сайтът ви е съвместим с най-новата версия на Chrome.

Firefox и Chrome са двата най-популярни браузъра за настолни компютри и засега този проблем е ограничен до тях. Другите браузъри са далеч от версия 100, така че би трябвало да работят добре в обозримо бъдеще.

Това не би трябвало да е нещо, което да доведе до края на света, но предварителната подготовка за подобни проблеми ще запази сайта ви в работно състояние, докато другите се сблъскват с проблеми.

А тук ще намерите още технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай