Революция в науката! Чип с мозъчни клетки

Усъвършенстваните възможности на DishBrain биха могли да залегнат в основата на следващото поколение машинно обучение

Революция в науката! Чип с мозъчни клетки | StandartNews.com

Учени от университета Монаш са създали DishBrain - полубиологичен компютърен чип с около 800 000 човешки и миши мозъчни клетки, интегрирани в електродите му. Демонстрирайки нещо като интелигентност, той се научил да играе Pong за пет минути. Изследването, проведено в партньорство със стартиращата компания Cortical Labs от Мелбърн, получи безвъзмездна помощ от 407 000 долара от Австралийската национална програма за безвъзмездни изследвания в областта на разузнаването и сигурността.

Масивът от микроелектроди в сърцето на DishBrain може не само да отчита активността на мозъчните клетки, но и да ги стимулира с електрически сигнали, така че изследователският екип създава версия на Pong, в която полубиологичните изкуствени мозъчни клетки получават информация за движението на топката и могат да влияят на ракетата, за да я движат наляво и надясно.

След това била разработена много проста система за стимулиране, която използвала тенденцията на малките клъстери от мозъчни клетки да минимизират непредсказуемостта на заобикалящата ги среда. Ако ракетата уцели топката, клетките са възнаградени с предвидим стимул, а ако тя пропусне, получават четири секунди непредвидим стимул. За първи път мозъчни клетки, отгледани в лаборатория, са в състояние не само да преживяват света, но и да му влияят, а резултатите са впечатляващи.

Чиповете, които съчетават биологични изчисления с изкуствен интелект, "в крайна сметка биха могли да надминат съществуващия чисто силициев хардуер в бъдеще", казва ръководителят на проекта доцент Адел Рази. - Резултатите от подобни изследвания ще имат голямо значение в области като планирането, роботиката, усъвършенстваната автоматизация, интерфейсите мозък-машина и разработването на лекарства."

Усъвършенстваните възможности на DishBrain биха могли да залегнат в основата на следващото поколение машинно обучение, особено когато то бъде въплътено в автономни превозни средства, дронове и роботи. Според Рейзи това би могло да им даде "нов тип машинен интелект, който може да се учи през целия си живот". Технологията обещава машини, които могат да продължат да усвояват нови способности, без да правят компромис със старите, да се адаптират добре към промените и да могат да използват стари знания в нови ситуации, като оптимизират използването на изчислителната мощ, паметта и енергията.

"Ще използваме тази безвъзмездна помощ, за да разработим по-усъвършенствани модели на изкуствен интелект, основани на обучение на биологични невронни мрежи", казва Рази. - "Това ще помогне за разширяване на възможностите на хардуера и методите до степен, в която те ще се превърнат в реален заместител на класическите изчисления.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай