Учени: Черните дупки може да са тъмна материя

Нови космически мисии ще изследват тези две космически загадки

Учени: Черните дупки може да са тъмна материя | StandartNews.com

Как са се образували свръхмасивните черни дупки? Какво е тъмна материя? В алтернативен модел за това как е възникнала Вселената, екип от астрономи предполага, че и двете космически мистерии могат да бъдат обяснени с така наречените „първични черни дупки“.

Екипът включва Нико Капелути от Университета в Маями, Гюнтер Хазингер, научен директор на Европейската космическа агенция и Приямвада Натараджан от Университета в Йейл. Тримата предполагат, че черните дупки са съществували от началото на Вселената и че тези първични черни дупки сами по себе си могат да бъдат все още необяснима тъмна материя. Тяхното изследване е публикувано в сп. The Astrophysical Journal.

„Черните дупки с различни размери все още са загадка. Не разбираме как супермасивните черни дупки са могли да нараснат толкова много за сравнително краткото време, откакто съществува Вселената“, обяснява Гюнтер Хазингер.

В другия край на скалата може да има и много малки черни дупки, както се предполага от наблюденията на телескопите. Ако съществуват, те са твърде малки, за да са се образували от умиращи звезди.

„Нашето проучване показва, че без да въвеждаме нови частици или нова физика, можем да разрешим мистериите на съвременната космология от природата на самата тъмна материя до произхода на свръхмасивните черни дупки“, посочва Капелути.

Две бъдещи мисии в програмата на ЕКА ще изследват някои от най-екстремните явления във Вселената. Проучванията ще бъдат подпомотнати от усъвършенствания телескоп за високоенергийна астрофизика Athena и космическият лазерен интерферометър LISA.

Ако повечето от черните дупки са се образували непосредствено след Големия взрив, те биха могли да започнат да се сливат в ранната Вселена, образувайки все по-масивни черни дупки с течение на времето. Бъдещата гравитационна космическа обсерватория LISA може да улови сигналите от тези сливания, ако съществуват такива „първични черни дупки“.

Според този модел, Вселената би била пълна с черни дупки навсякъде. Звездите биха започнали да се образуват около тези купчини „тъмна материя“, създавайки слънчеви системи и галактики в продължение на милиарди години. Ако първите звезди наистина са се образували около първични черни дупки, те биха съществували по-рано във Вселената, отколкото се очаква от „стандартния“ модел.

А тук ще намерите още технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай