TSMC ще построи завод за чипове в Германия за 10 милиарда евро

Участието на държавата в проекта ще изисква пряко одобрение от Европейската комисия - съвместното предприятие вече е започнало преговори за размера на субсидиите.

TSMC ще построи завод за чипове в Германия за 10 милиарда евро | StandartNews.com

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), най-големият производител на чипове по поръчка, е започнал преговори с партньори за изграждане на фабрика за чипове в Саксония (Германия) за 10 млрд. евро, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Съвместното предприятие между тайванската TSMC, нидерландската NXP Semiconductors и германските Bosch и Infineon предвижда държавни субсидии с бюджет от поне 7 млрд. евро и обща инвестиция от може би 10 млрд. евро. Окончателното решение все още не е взето и плановете могат да се променят, заяви анонимният източник. Говорителката на TSMC Нина Као потвърди, че компанията оценява възможността за изграждане на завод в Европа. NXP, Bosch, Infineon и германското федерално министерство на икономиката и опазването на климата отказаха коментар.

Председателят на TSMC Марк Лиу заяви пред акционерите още през 2021 г., че компанията оценява възможността за стартиране на производствена дейност в Германия. Европейският завод на компанията ще се фокусира върху автомобилни чипове, уточни по-късно главният ѝ изпълнителен директор Си Си Уей. Подобни проекти в Германия биха могли да бъдат субсидирани с до 40% от правителството - Европейският съюз планира да удвои дела си в световната полупроводникова индустрия до 2030 г. Решението беше взето на фона на пандемичния недостиг на полупроводници и изострянето на отношенията между САЩ и Китай.

Участието на държавата в проекта ще изисква пряко одобрение от Европейската комисия - съвместното предприятие вече е започнало преговори за размера на субсидиите. В Япония подобен проект може да струва 8,6 млрд. долара, като около половината от тази сума може да бъде осигурена от държавата. TSMC очаква да получи одобрение за германския проект през август - заводът ще произвежда чипове, използвайки основно 28 nm технология.

По-рано стана известно, че е започнало изграждането на завод за полупроводници на Infineon в Дрезден, Саксония. GlobalFoundries и Bosch също имат подобни съоръжения там. Производителите на чипове традиционно изграждат заводи в клъстери, което им позволява да използват съществуващата инфраструктура и човешки ресурси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай