Цифровата рубла вече е реалност – тестват я в московското метро

Пилотният проект за цифрови рубли в Русия започна да се изпълнява на 15 август

Цифровата рубла вече е реалност – тестват я в московското метро | StandartNews.com

Московското метро започна да тества възможността за плащане с цифрова рубла. Това се посочва в съобщението, публикувано в официалния Telegram-канал на компанията Deptrans.

Ръководителят ѝ Максим Ликсутов съобщи, че до момента участниците в теста са закупили два вида карти "Тройка" за цифрови рубли: 12 сувенирни карти и една със записан баланс "Портфейл". В доклада се казва още, че цифровите рубли вече могат да се използват само за закупуване на карти "Тройка". В бъдеще броят на стоките и услугите за плащане с третата форма на руската валута ще бъде разширен.

"Заедно с Банката на Русия и ВТБ започнахме да тестваме дигиталните рубли в метрото. Това е първият проект в сферата на финансовите технологии, реализиран в градския транспорт на Русия съвместно с Централната банка на Русия. След масовото въвеждане на цифровата национална валута пътниците в метрото ще могат да плащат за транспортни услуги с цифрови рубли, заедно с пари в брой и безналични пари. За нас е важно да предоставим на гражданите всички най-модерни и актуални услуги за вътрешни разплащания" - се казва в съобщението на Максим Ликсутов.

Припомняме, че пилотният проект за цифрови рубли в Русия започна да се изпълнява на 15 август. На първоначалния етап в тестването на новата форма на валутата участваха ВТБ, ГПБ, МТС-банк, Росбанк и др. До 1 септември участниците в теста извършиха хиляди реални трансакции с цифровата рубла и започнаха да предлагат на своите клиенти услуги по отваряне на цифров портфейл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай