Цените на видеокартите падат след срива на криптовалутите

„Миньорите“ бързат да се отърват от наличностите си

Цените на видеокартите падат след срива на криптовалутите | StandartNews.com

Спадът на цените на биткойн и етериум с 30-40% само за една седмица предизвика хаос на пазара на видеокарти. Т. нар миньори – потребители, които добиват криптовалута чрез сложни компютърни изчисления - започнаха да продават графичните си ускорители на по-сники цени, тъй като рентабилността на добива спадна значително. Това от своя страна създаде проблеми на производителите на видеокарти, които бяха натрупали запаси от моделите от сериите GeForce RTX 30 и Radeon RX 6000 и сега изпитваха затруднения при продажбата им.

Настоящата ситуация разшири обхвата на по-достъпните предложения за обикновените геймъри. Нещо подобно вече беше наблюдавано през 2018 г., когато милиони употребявани ускорители от сериите GeForce GTX 10 и Radeon RX 400 заляха пазара. На този етап е трудно да се каже как ще се развие пазарът на видеокарти в дългосрочен план, но вече е ясно, че много миньори са решили да не чакат възстановяване на криптовалутите. Много от тях, които са закупили видеокарти на значително завишени цени, осъзнават, че рентабилността на добива, както и възможността да си върнат инвестицията, намаляват с всеки изминал час. Единственият им възможен вариант е да се опитат бързо да се отърват от графичните карти на вторичния пазар.

Tom's Hardware направи анализ на пазара на видеокарти в САЩ и установи, че много модели вече могат да бъдат закупени на по-ниска от препоръчителната им цена. Някои модели, главно картите на NVIDIA, продължават да устояват на пазарния натиск, но по-нататъшното намаляване на цените на новите видеокарти вече ще се отрази и на пазара на употребявани графични карти.

Като цяло през последните две седмици новите графични карти са поевтинели средно само с 2%. Все пак трябва да имаме предвид, че по това време някои ускорители Radeon RX 6000 вече се предлагаха на препоръчителни цени и дори по-евтино. Цената им може да падне още повече, ако AMD официално обяви намаление на цената.

Някои спекуланти/производители/ентусиасти продават наведнъж запасите си от видеокарти в комплекти. Например шест употребявани GeForce RTX 3080 могат да бъдат закупени за 2500 долара. Така стойността на всеки от тях е само 417 долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай