TikTok потвърждава, че китайски служители имат достъп до данни на потребители от САЩ

Реакцията на китайските служби само засили недоволството на законодателите от Вашингтон

TikTok потвърждава, че китайски служители имат достъп до данни на потребители от САЩ | StandartNews.com

Администрацията на китайската услуга за кратки видеоклипове TikTok потвърди, че някои служители извън САЩ действително имат достъп до лични данни на американски потребители. Съобщението предизвика нова вълна от недоволство във Вашингтон.

Компанията разкри истинското състояние на нещата в отговор на искане на девет американски сенатора, които се интересуваха от следните аспекти на социалната мрежа: достъпа на китайски служители до данни на американски потребители, ролята на тези служители при формирането на алгоритмите за препоръки на сайта и достъпа на китайските власти до тази информация.

В писмо от 30 юни главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Дзи Чу заяви, че личните данни на потребителите от САЩ наистина могат да бъдат достъпни за китайските служители, но само след като преминат през серия от проверки на протокола за сигурност. Данните не се споделят с китайското правителство и са обект на строг контрол за защита от киберзаплахи.

Социалната мрежа припомни, че работи в тясно сътрудничество с правителството на САЩ за укрепване на защитата на данните, особено на тези, които Комитетът за чуждестранни инвестиции на САЩ счита за особено важни. Неотдавна беше стартирана инициатива с кодовото име "Проект Тексас", в рамките на която данни на американски потребители бяха локализирани в САЩ в облачната инфраструктура на Oracle. В близко бъдеще техническата част на платформата ще бъде прехвърлена и към американския сегмент на услугата: работата на всички алгоритми, отнасящи се до американците, ще се осигурява от центрове за данни в страната.

Реакцията на китайските служби само засили недоволството на законодателите от Вашингтон. По-специално сенатор Марша Блекбърн заяви, че обяснението на администрацията на платформата потвърждава техните опасения и че управляваната от Китай компания е трябвало да каже истината от самото начало, без да се опитва да я запази в тайна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай