TikTok печели от предавания на живо на семейства, които просят

Разследване на BBC разкрива схемата

TikTok печели от предавания на живо на семейства, които просят | StandartNews.com

Разселените семейства в сирийски лагери молят за дарения в TikTok, а компанията взима до 70% от приходите, установи разследване на BBC.

Децата предават на живо в приложението за социални медии с часове, като молят за цифрови подаръци с парична стойност. Според медията те печелят до 1000 долара на час, но хората в лагерите получават само малка част от това.

От TikTok са заявили, че ще предприеме бързи действия срещу „експлоататорската просия“. От компанията казват, че този тип съдържание не е разрешено на нейната платформа и твърди, че нейната комисионна от цифрови подаръци е значително под 70%, но отказа да потвърди точната сума.

По-рано тази година потребителите на TikTok сигнализират, че емисиите им се изпълват с потоци на живо на семейства в сирийски лагери, търсейки подкрепа от някои зрители, но и будейки опасения за измами от други.

В лагерите в северозападна Сирия BBC установява, че тенденцията става все по – популярна и от така наречените „посредници на TikTok“, които предоставят на семействата телефони и оборудване, за да се излъчват на живо.

Посредниците са работили с агенции, свързани с TikTok в Китай и Близкия изток, които са предоставили на семействата достъп до акаунти в TikTok. Тези агенции са част от глобалната стратегия на TikTok за набиране на стриймъри на живо и насърчаване на потребителите да прекарват повече време в приложението.

Тъй като алгоритъмът на TikTok предлага съдържание въз основа на географския произход на телефонния номер на потребителя, посредниците казаха, че предпочитат да използват британски SIM карти.

Подаръците, които се искат, са виртуални, но струват на зрителите реални пари и могат да бъдат изтеглени от приложението като пари в брой. Зрителите на Livestream изпращат подаръците - вариращи от дигитални рози, струващи няколко цента, до виртуални лъвове, струващи около 500 долара - за възнаграждение или бакшиш на създателите за съдържание.

В продължение на пет месеца BBC проследи 30 акаунта в TikTok, излъчващи на живо от сирийски лагери за разселени хора, и създаде компютърна програма за извличане на информация от тях, показвайки, че зрителите често даряват цифрови подаръци на стойност до 1000 долара на час за всеки акаунт.

Семействата в лагерите обаче казвата, че получават само малка част от тези суми. Тъй като TikTok отказа да каже колко взима от подаръците, BBC проведе експеримент, за да проследи къде отиват парите.

Репортер в Сирия се свърза с една от агенциите, свързани с TikTok, като каза, че живее в лагерите. Той получи акаунт и влезе на живо, докато служителите на BBC в Лондон изпратиха подаръци на TikTok на стойност 106 долара от друг акаунт.

В края на предаването на живо балансът на сирийската тестова сметка е 33 долара. TikTok взима 69% от стойността на подаръците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай