Tesla е на върха на пазара на електроавтомобили

Tesla е на върха на пазара на електроавтомобили | StandartNews.com

Десет години след основаването на базирания в Пало Алто специалист по електроавтомобили Tesla, огромните инвестиции започват да се изплащат. Успехът в продажбите на Model S послужи за това, производителят да отчете първата печалба в корпоративната си история.

През първото тримесечие компанията е спечелила нетно 11 млн. долара след загуба от около 90 млн. долара през същия период на миналата година, предаде Блумбърг. Инвеститорите изпаднаха в еуфория и в следборсовата търговия акциите се изстреляха с 26 на сто.

Акциите се качиха с 24% и достигнаха 69.03 долара до 10.00 сутринта, след което се покачиха отново до 70.48 долара. Пазарната капитализация достигна 7.9 милирда долара, надвишавайки стойноста на Фиат, мажоритарния собственик на Крайслер Груп. Италианската компания бе оценена едва на 7.8 милиарда долара.

От началото на годината Tesla е продала 4,900 броя от своя електроавтомобил - с 400 повече от първоначално планираното количество. "Ние сме доволни от силното търсене в световен мащаб на Model S", заяви основателят и главен изпълнителен директор Елън Мъск пред своите акционери в сряда. Приходите са скочили с цели 83% до 562 млн. долара.

"Ще е лъжа ако кажа, че не е изненадващо как те успяха да излязат на печалба толкова бързо", каза Алек Гутиерез, анализатор за Кели Блу Бук. "Компанията определено притежава нужното да бъде важен играч в индустрията."

Tesla повиши перспективата за останалата част от годината. Компанията смята, че през тази година ще достави 21 000 коли Model S. Търсенето ще бъде "значително по-високо, отколкото се смяташе досега", заяви Мъск пред агенция Ройтерс.

Компанията предложи наскоро на клиентите си нови начини за финансиране на покупката на коли. Цените на моделите в САЩ започват от почти 70 000 долара. Новите модели на финансиране са стимулирали силно търсенето, заявяват от компанията.

В производствен аспект компанията успява да увеличи ефективността си и сглобяват около 400 коли на седмица. Към края на тримесечието времето за производство на един автомобил е било намалено с около 40% - с потенциал за допълнително повишаване на ефективността.

Компанията завърши тримесечието като най-големия производител на електроавтомобили в Северна Америка. Продажбите на Model S надхвърлиха тези на хибрида на Шевролет (4,421) и на Leaf на Нисан (3,695).

Tesla се счита за един от водещите в технологично отношение производители на електрически автомобили. Високите разходи за разработване и стартиране на производството в миналото обаче винаги водеха до оперативни загуби.

Сред инвеститорите в компанията са германският концерн Daimler и японският автомобилен производител Toyota. И двете компании използват технологии на калифорнийците, които влагат в своите е-автомобили. Daimler взе дял от Tesla през 2009 г. - още преди борсовия дебют на компанията в средата на 2010 г.

Tesla стана известна със спортния си електроавтомобил Roadster, след това последва моделът с четири врати Model S. През следващата година ще бъде представен и кросоувърът Model X.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай