Tesla съобщи, че е произвела петмилионния си електромобил

До 2030 г. компанията очаква да произвежда до 20 милиона автомобила годишно

Tesla съобщи, че е произвела петмилионния си електромобил | StandartNews.com

В края на текущата година, Tesla очаква да произведе поне 1,8 млн. електрически автомобила, като по този начин спазва обещанието си да увеличава обема на производството средно с 50% годишно в средносрочен план. Важен крайъгълен камък по пътя към тази цел беше пускането на петмилионния електромобил на марката този месец.

Събитието беше удостоено с лаконично споменаване от страницата на Tesla в X, също собственост на Илон Мъск. Миналата седмица, по данни на компанията, от конвейера е слязъл петмилионният електромобил, въпреки че производителят не уточнява за кой модел автомобил става дума. По принцип повече от 90% от производствената програма на Tesla се състои от Model 3 и Model Y, така че "юбилярът" вероятно е бил един от тези електромобили.

Tesla произведе първия си милион електрически автомобила 12 години след началото на производствената дейност, до началото на 2020 г. На компанията бяха необходими още три години, за да достигне крайъгълния камък от 4 милиона произведени електрически автомобила. Всъщност сегашните мощности на Tesla вече са в състояние да произвеждат повече от 2 млн. електромобила годишно, така че темпото на по-нататъшното разширяване ще бъде доста бързо. Всъщност на компанията бяха необходими около шест месеца, за да премине от 4 милиона произведени електрически автомобила на 5 милиона. Преди малко повече от година компанията премина границата от 3 милиона произведени електрически автомобила.

До 2030 г. компанията очаква да произвежда до 20 милиона автомобила годишно. Най-голямата монтажна площадка на компанията е съоръжение в Шанхай, то е в състояние да произвежда повече от 750 000 електромобила Model Y и Model 3 годишно, но поради неотдавнашното обновяване на последния модел през текущото тримесечие временно преустанови дейността си, за да преоборудва монтажната линия. По-рано Илон Мъск заяви, че в крайна сметка на всеки от континентите ще се появи поне по едно голямо предприятие за производство на електромобили. До средата на десетилетието новото предприятие на компанията ще започне работа в Мексико, а слуховете приписват на Tesla интерес към локализиране на сглобяването на електромобили в Индия, чийто автомобилен пазар е в подем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай