Tesla построи виртуална електроцентрала в Япония

Компанията има виртуални електроцентрали в Калифорния и Австралия

Tesla построи виртуална електроцентрала в Япония | StandartNews.com

Най-новата виртуална електроцентрала на Tesla е в Япония. Компанията обяви в петък, че инсталира батериите си Powerwall в домове на остров Miyako-jima от 2021 г. насам и вече има над 300. Това е най-голямата търговска виртуална електроцентрала в Япония.

Виртуалните електроцентрали черпят от слънчеви панели и батерии в частни домове. Хората могат да се регистрират, за да изпращат мощности към електрическата мрежа в техния район, като я подпомогнат в ситуации, когато е изложена на риск от спиране на тока. Мрежата може да използва тази мощност, вместо да тегли от газовите електроцентрали, които обикновено се използват, когато захранването е под въпрос.

Виртуалната електроцентрала е базирана на програма на местната енергийна компания в Miyako-jima, Miyakojima Mirai Energy Co, която инсталира слънчеви панели и акумулаторни батерии безплатно.

Tesla вече има виртуални електроцентрали, работещи в Калифорния и Австралия, и работи върху пускането на такава в Тексас – където вижда възможност да добави нов източник на енергия към вечно ненадеждна мрежа. В Калифорния хората с инсталирани Powerwalls в домовете си могат да получат 2 долара за всеки киловатчас, върнат обратно в мрежата по време на извънредни ситуации или периоди на голямо търсене.

Хората, живеещи на Miyako-jima, имат чести прекъсвания на електрозахранването по време на тайфуни, а Powerwalls помагат за поддържане на осветлението в отделните домове. „По време на тайфуни има електричество, а хладилниците могат да се използват както обикновено“, каза клиент на Powerwall във видео, публикувано от Tesla.

Tesla заяви, че планира да инсталира 400 Powerwall устройства до края на годината и 600 устройства до края на 2023 г. След това компанията планира да се разшири до останалата част от префектура Окинава, която обхваща съзвездието от острови, простиращи се между японския континент и Тайван.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай