Телескопът „Хъбъл“ отново заработи

Това се случва след едномесечно прекъсване заради авария

Телескопът „Хъбъл“ отново заработи | StandartNews.com

Екипът на космическия телескоп „Хъбъл“ на НАСА възстанови спектрографа за изображения на космическия телескоп в началото на тази седмица. Сега той отново работи с четирите си активни инструмента, събиращи важни научни данни.

Припомняме, че на 23 октомври Американската космическа агенция за първи път забеляза, че инструментите на „Хъбъл“ не получават синхронизиращи съобщения от контролния блок на телескопа. Проблемите с комуникацията продължиха няколко дни, което накара експертите да включат телескопа в безопасен режим.

Екипът ще продължи да работи по тестването на промени в софтуера на инструментите, които ще им позволят да провеждат научни операции, дори ако срещнат подобни проблеми в бъдеще. Първата от тези промени ще бъде инсталирана на спектрографа Cosmic Origins в средата на декември. Другите инструменти ще получат подобни актуализации през следващите месеци.

„Хъбъл“ работи вече повече от 31 години, събирайки революционни научни данни, които промениха фундаментално разбирането ни за Вселената. С пускането на новия телескоп „Джеймс Уеб“, планирано за по-късно този месец, НАСА очаква двете обсерватории да работят заедно през това десетилетие, разширявайки още повече познанията ни за космоса.

А ето тук ще прочетете още вълнуващи новини от технологичния свят!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай