Стойността на Apple вече е под 2 трилиона долара

За една година компанията е загубила 1 трилион долара от капитализацията си

Стойността на Apple вече е под 2 трилиона долара | StandartNews.com

Пазарната капитализация на Apple падна под 2 трлн. щ. долара по време на първата търговска сесия за 2023 година. Преди година производителят на iPhone стана първата американска компания, която достигна 3 трлн. долара, което означава, че през последните 12 месеца Apple е загубила около 1 трлн. долара от капитализацията си.

През първата търговска сесия за годината акциите на Apple спаднаха с 4% на фона на опасенията на инвеститорите относно търсенето на продуктите на компанията. Според източника Apple е уведомила някои от партньорите си за намаляване на доставките на компоненти за редица устройства, включително слушалки AirPods, смартчасовници Apple Watch и лаптопи MacBook. Тази новина оказа отрицателно въздействие върху стойността на ценните книжа на дружеството.

Инвеститорите очевидно очакват финансовия отчет на Apple, когато компанията ще обяви резултатите си за най-важното тримесечие - коледните празници, когато търсенето на продуктите на компанията традиционно е голямо. В същото време Apple ще публикува прогноза за бъдещите продажби на собствените си продукти, което също може да повлияе на реакцията на инвеститорите.

Припомняме, че акциите на Apple се повишиха с 34% през 2021 г. благодарение на силните продажби и постепенното премахване на ограниченията, наложени по целия свят заради пандемията от коронавирус. Бързата инфлация и повишаването на лихвените проценти промениха потребителските нагласи и драматично промениха пазарните условия през 2022 г. Докато други ИТ гиганти, сред които Meta, Amazon, Alphabet и Netflix, също пострадаха през изминалата година, Apple успя да се справи по-добре от мнозина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай