Уникално! Първи соларен автомобил

Цената му започва от 250 000 евро

Уникално! Първи соларен автомобил | StandartNews.com

Стартъпът за електромобили Lightyear представи първото си електрическо превозно средство, захранвано от слънчева енергия, наречено Lightyear 0. Колата, която се посочва, че е готова за производство, има пробег от 388 мили, 44 от които, са само от слънчева енергия.

Lightyear 0 е продукт на шест години изследвания и разработки от млад инженерен екип. Въпреки това, той не изглежда твърде различен от елегантния прототип на седан, разкрит за първи път от компанията през 2019 г. Спецификациите са малко по-приземени: 388 мили срещу 450 мили на прототипа - но цялостната форма и дизайн на превозното средство изглеждат почти непроменени.

Включването на слънчеви панели, което е рядкост в автомобилното пространство, е това, което отличава това превозно средство. Lightyear 0 разполага с пет квадратни метра „патентовани слънчеви решетки с двойна извивка“, което позволява на автомобила да се зарежда, когато се движи наоколо или просто седи на слънце. Някой, който има ежедневно пътуване до работа от малко под 35 км, би могъл да шофира месеци, без да се налага да включва автомобила за презареждане.

За климат като Холандия това би било два месеца, а в Испания или Португалия – цели седем месеца, според разработчиците.

Lightyear 0 разполага с 60kWh батерия с четири електрически двигателя и 174 конски сили. Производителите казват, че превозното средство ще ускорява от нула до 100 км/ в час за 10 секунди и ще достигне максимална скорост от 160 км в час, което със сигурност е по-малко от повечето електрически коли на пазара, но скоростта се предполага, че не е целта, когато шофирате кола, задвижвана от слънчева енергия.

Интериорът е предвидимо минималистичен, но също така изискан с намек към устойчивост. Всички материали са 100 % вегански, включително тапицерия от микрофибър, кожа на растителна основа, тъкани, изработени от рециклирани бутилки, тапицерия от ратан палмово дърво и изолирана пяна от частици. 10,1-инчовият централен сензорен екран работи с Android Automotive. Lightyear 0 разполага и с възможност за телефон като ключ, актуализации на софтуера по въздуха и Android Auto и Apple CarPlay.

Използването на слънчеви клетки за захранване на електрическо превозно средство не е малък подвиг. Има огромно несъответствие между количеството слънчева енергия, което най-добрите клетки могат да уловят, и това, което е необходимо, за да накара двутонно превозно средство да се движи със скорост. Но Lightyear изглежда по-далеч от повечето компании, преследващи подобни проекти. Има спецификация! И график за производство! Компанията дори има производствен партньор във финландския договорен производител Valmet Automotive. Това не са маловажни етапи.

Lightyear не е единствената компания, която се взира в слънцето за вдъхновение. Aptera - стартъп от Калифорния, който се срина след Голямата рецесия - наскоро беше възкресен и набира скорост. Германската стартъп компания Sono Motors също работи върху електрически автомобил, захранван от слънчева енергия. Концепцията Vision EQXX на Mercedes-Benz включва соларен покривен масив от 117 клетки. А Toyota обеща допълнителен соларен покрив за своя наскоро пуснат електрически SUV BZ4X .

Lightyear твърдят, че ще произведе само 946 превозни средства, като всяко ще се продава за 250 000 евро. Тази висока търсена цена може да бъде трудна за продажба, но производителите са оптимисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай