Стартъп превръща стари дрехи в пластмаса

Продуктът може да бъде пуснат до година и половина

Стартъп превръща стари дрехи в пластмаса | StandartNews.com

Израелски стартъп разработва начин да прави чисто нови пластмасови продукти от проядени от молци ризи, скъсани панталони и други дрехи, които обикновено изхвърляме. 

TextRe използва синтетични влакна като полиестер и найлон от текстилни отпадъци и ги комбинира с определени вещества, включително намалено количество пластмаса, за да създаде пластмасови пелети.  

Стартъпът казва, че процесът може да бъде безпроблемно интегриран в производствените линии на компаниите за производство на пластмаса, които ще смесват пелетите с необработени полимери и в крайна сметка ще произвеждат пластмасов продукт с по-устойчив произход. 

От приблизително 100 милиарда облекла, произведени в световен мащаб всяка година, близо 92 милиона тона завършват на сметищата, според illuminem, платформа, която наблюдава представянето на бизнеса по отношение на устойчивостта и етичните въпроси.

Само един процент от тези дрехи се рециклират, а около 12 процента се превръщат в продукти с по-ниско качество, като кърпи за почистване, подплата за килими и шумоизолация. 

Разлагането на останалата част може да отнеме стотици години, като в този процес навреди на околната среда.

За да ги рециклират, синтетичните влакна се отделят от дрехата, нарязват се на малки парчета пластмаса и след това се стопяват, обикновено за изпридане на нова прежда. 

Малко облекла обаче се рециклират, тъй като всяко от тях е направено от различна комбинация от синтетични и естествени влакна, освен че има различни аксесоари като копчета, ципове и копчета. 

Но ако материалите не са правилно разделени един от друг, те не могат лесно да бъдат рециклирани. С TextRe обаче не е необходимо синтетичните влакна да бъдат толкова щателно разделени, за да може стартъпът ефективно да ги превърне в чисто нови продукти. Това изисква много по-малко време и усилия, отколкото ако се рециклират в продукт с по-ниско качество. 

Собствените тестове на стартъпа показаха, че тяхната технология може успешно да превърне отделените синтетични влакна в пелети, които след това се инжектират във форма за създаване на нов пластмасов продукт.

Всъщност TextRe казва, че е направил прототипи на няколко пластмасови пелети, които могат да се използват в нови продукти.

Базираният в Тел Авив стартъп, който e основан през 2021 г., сега завършва доказателство за концепция, за да демонстрира осъществимостта на своята технология. Kомпанията е в процес на набиране на средства от 2 милиона долара и се надява да пусне своя продукт на пазара в рамките на следващите 18 месеца. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай