Според Morgan Stanley съкращенията на персонала в технологичните компании не застрашават целия пазар на труда

От декември 2021 г. насам броят на съкращенията в технологичните компании е достигнал 187 000

Според Morgan Stanley съкращенията на персонала в технологичните компании не застрашават целия пазар на труда | StandartNews.com

Ако началото на пандемията беше началото на кризата с персонала в технологичните компании, то тази година много от тях бяха принудени да признаят, че са увеличавали персонала си твърде бързо и сега трябва да намалят разходите си. Amazon, Meta, Intel и Twitter се отличиха в тази област, но експертите на Morgan Stanley не виждат в тази тенденция предвестник на по-неприятни промени на пазара на труда в САЩ.

От декември 2021 г. насам броят на съкращенията в технологичните компании е достигнал 187 000, но в мащаба на пазара на труда в САЩ това е малко над 0,1% от общата работна сила в икономиката. От друга страна, анализаторите смятат, че заетостта в САЩ ще продължи да нараства с много скромни темпове, тъй като бизнес климатът в страната е негативно повлиян от цялостната макроикономическа ситуация и настоящата парична политика на правителството.

Другите сектори на икономиката на САЩ продължават да се нуждаят предимно от работници, така че мащабните съкращения на персонала следва да се ограничат до технологичния сектор. По принцип намаляването на разходите за заплати не би помогнало много на компаниите в затруднено положение. Със сигурност, както казва Morgan Stanley, е време ръководителите в технологичния сектор и техните колеги извън него да се замислят за ефективността на бизнеса, тъй като световната икономика се забавя през 2023 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай