SpaceX ще продължи да финансира своята интернет услуга Starlink в Украйна

Компанията е на загуба 80 млн. долара към момента

SpaceX ще продължи да финансира своята интернет услуга Starlink в Украйна | StandartNews.com

Илон Мъск заяви, че SpaceX ще продължи да финансира своята интернет услуга Starlink в Украйна и ще продължи да предоставя безплатно интернет услуга на страната, която в момента се бори с руска инвазия. По - рано той каза, че усилията са стрували на SpaceX 80 милиона долара. 

„По дяволите... въпреки че Starlink все още губи пари и други компании получават милиарди долари на данъкоплатците, ние просто ще продължим да финансираме правителството на Украйна безплатно“, написа Мъск в Twitter събота. 

Изявлението на Мъск идва след репортаж на CNN на писмо от SpaceX, в което се иска от американската армия да започне да покрива разходите за услугата Starlink в Украйна. CNN съобщи, че SpaceX е писала на Пентагона през септември, за да каже, че компанията вече не може да покрива услугата Starlink в Украйна безплатно, добавяйки, че това ще струва 120 милиона долара за остатъка от 2022 г. и около 400 милиона долара за следващите 12 месеца. 

Илон Мъск и SpaceX започнаха да изпращат терминали Starlink, които позволяват достъп до сателитната интернет услуга на компанията, в Украйна в края на февруари, малко след нахлуването на руски войски и публичния призив за помощ от украински служители. 

Президентът на SpaceX Гуин Шотуел каза по това време, че компанията е работила по проекта седмици преди Михайло Федоров, вицепремиер на Украйна и министър на цифровата трансформация на страната, да отправи призив за помощ чрез Twitter на 26 февруари. До февруари 28, първите терминали Starlink бяха на земята в Украйна. 

До началото на април S paceX и USAID обявиха публично-частно партньорство , което достави 5000 терминала Starlink в Украйна, като над 3000 от тях бяха предоставени директно от SpaceX. Към днешна дата SpaceX е поставила около 20 000 терминала в Украйна, споредНю Йорк Таймс. 

Интернет услугата Starlink на SpaceX е космическа широколентова мрежа, която има за цел да осигури глобален достъп до високоскоростен интернет, използвайки огромно съзвездие от сателити в орбита. За да направи това, SpaceX изстрелва сателити с усилена скорост, като десетки сателити се поставят в орбита наведнъж по време на почти седмични изстрелвания. Услугата струва $110 на месец, като първоначалната еднократна цена на хардуера е $599.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай