Съоснователят на Revolut се отказа от руското си гражданство

Русия иска да отнеме гражданството на баща му

Съоснователят на Revolut се отказа от руското си гражданство | StandartNews.com

Ръководителят на лондонския финтех гигант Revolut се отказа от руското си гражданство на фона на решението на правителството да санкционира баща му, роден в Украйна, заради позицията му в изследователския отдел на Газпром.  

Съоснователят на Revolut Николай Сторонски-младши преди това притежаваше британски и руски паспорти, но се отказа от руското си гражданство в отговор на нахлуването на страната в Украйна, съобщи първо The Telegraph.

Решението на финтех шефа идва, след като неговият баща Николай Сторонски-старши беше санкциониран от украинското правителство заради позицията му на генерален директор в Gazprom Promgaz – изследователския клон на руската държавна газова компания.

Санкциите означават замразяване на украинските активи на Сторонски-старши и блокиране на влизането му в страната, в която е роден.

Сторонски младши по-рано осъди инвазията на Русия, след като се отказа от таксите за трансфери в Украйна. Впоследствие финтех компанията създаде център за преместване на своя руски и украински персонал.

Освен Сторонски младши, другият съосновател на Revolut, Влад Яценко, е с двойно британско-украинско гражданство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай