Sony очаква да пусне 18 милиона PlayStation 5 през тази година

През предходното тримесечие компанията увеличи повече от два пъти печалбата си

Sony очаква да пусне 18 милиона PlayStation 5 през тази година | StandartNews.com

През месец март приключи и още един фискален период в календара на Sony, като корпорацията успя да продаде само 11,5 млн. конзоли PlayStation 5 при първоначално заложени 14,8 млн. броя. Прогнозата за текущата фискална година беше коригирана от 22,6 млн. на 18 млн. конзоли PS5, но дори и тази стойност не е окончателна.

Според финансовия директор на Sony Хироки Тотоки (Hiroki Totoki), който се позовава на Bloomberg, компанията е трябвало да понижи прогнозата за текущата фискална година поради продължаващото отрицателно въздействие на пандемията върху веригата за доставки, особено в Китай, където нова вълна от блокирания сериозно затруднява работата на компаниите, които сглобяват игрови конзоли за Sony. Според финансовия директор на Sony, споменатите 18 милиона конзоли PS5 са оптимистична оценка на възможностите на компанията, като прогнозата може да бъде преразгледана в посока надолу, ако ситуацията се влоши. И отново, 18 милиона конзоли е обемът на производство, за който Sony може да получи необходимите компоненти, както обясни господин Тотоки.

През предходното тримесечие Sony увеличи повече от два пъти печалбата си до 1,06 млрд. долара. Печалбата в сегмента на игрите и мрежовите услуги почти се утрои и достигна 427 млн. долара. През текущата фискална година Sony очаква печалбата в тази област да намалее с 12%, тъй като планира да увеличи разходите за създаване на игри и придобиването на студиото Bungie за 3,6 млрд. долара.

Оперативната печалба през тази година трябва да спадне до 89 млн. долара, което е под очакванията на анализаторите. През тази година Sony ще изкупи обратно собствени акции на стойност около 1,5 млрд. долара, което би трябвало да даде тласък на акциите, които са спаднали с 27% от началото на календарната година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай