Sono Motors разкри окончателния дизайн на електрическия автомобил Sion

За модела вече има 19 000 предварителни поръчки

Sono Motors разкри окончателния дизайн на електрическия автомобил Sion | StandartNews.com

Немската компания Sono Motors организира голямо събитие "Celebrate the Sun" в Мюнхен, на което представи новините за своите "зелени" проекти. По време на събитието производителите представиха окончателния дизайн на бюджетния електромобил Sion и разкриха комплекта Solar Bus Kit - комплект за модернизация на дизелов автобус със слънчеви панели.

Електрическият автомобил Sono Sion се разработва поне от 2016 г., но едва сега проектът намери своя окончателен производствен вид. В сравнение с по-ранните концепции формата на тялото е по-плавна, по-ясна и, което е най-важното, по-лесна за изработване. Елементи като волана, фаровете и задните светлини, дръжките на вратите, конектора за зареждане и др. са преработени и завършени.

Основната особеност на модела са 456-те слънчеви клетки, разпръснати по повърхността на каросерията, които могат да увеличат безплатно пробега от 112 до 245 км седмично. С пълно зареждане на батерията LFP с капацитет 54 kWh електрическият автомобил може да измине до 305 км. Зареждането от променливотоковата мрежа е с мощност до 11 kW, а в случай на бързо зареждане - до 75 kW. Благодарение на поддръжката на двупосочно зареждане електромобилът може лесно да се превърне в мобилен резервен източник на енергия за дома.

Компанията вече сглобява тестова партида електрически автомобили Sion, които ще бъдат тествани в района на централата на Sono Motors в Мюнхен. Към 1 юли 2022 г. компанията е събрала повече от 19 000 предварителни поръчки с авансово плащане от 2 225 евро, което теоретично би трябвало да се изрази в продажби за 415 млн. евро. Напомняме, че цената на модела започва от 25 126 евро. Сглобяването по договор ще започне през втората половина на 2023 г. във Финландия в съоръженията на Valmet Automotive. След периода на нарастване на производството, до 2030 г. годишното производство трябва да достигне около 257 000 електромобила.

Вторият нов продукт е комплектът за соларни автобуси, който е предназначен за бизнес клиенти и градски власти. Това е решение "всичко в едно", което се състои от 8 m² слънчеви панели и цялата необходима електроника с обща мощност 1,4 kW. Системата се монтира на покрива на 12-метрови автобуси на системата за обществен транспорт, като Mercedes-Benz Citaro и MAN Lion City. Срокът на възвръщаемост е само три до четири години.

За съжаление системата не може да превърне дизеловите автобуси в електрически, но може да спести до 1500 литра дизелово гориво и да предотврати до 4 тона емисии на CO2 на автобус годишно. Това е така, защото слънчевите панели захранват спомагателните системи на автобуса, като отопление, вентилация, климатизация, осветление и т.н., което намалява разхода на дизелово гориво. В бъдеще същите пакети ще могат да се използват не само за автобуси, но и за камиони и други превозни средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай