Социалните мрежи променят книгите. Изкуственият интелект обещава нови трансформации

BookTok е двигател за пазара на книги, а изкуственият интелект вече променя издаването, превода и дори писането на книги

Социалните мрежи променят книгите. Изкуственият интелект обещава нови трансформации | StandartNews.com

На пръв поглед електронните книги са най-бурната технологична промяна в света на книгите. По всичко личи обаче, че това е само началото и четвъртата индустриална революция ще донесе нови сериозни трансформации за литературата. Социалните мрежи вече са огромен фактор на пазара на книги, аудиокнигите са съществена част от бъдещето, а изкуственият интелект тепърва предстои да изиграе  своята роля.

Може би едно от най-интересните явления в сферата на четенето напоследък е хаштагът #BookTok. Вероятно сте забелязвали стикерите "Препоръчано от BookTok" върху някои книги, а няма да е изненада ако и близката ви книжарница има цели рафтове, посветени на такива книги. Това далеч не е случайно и е резултат на една от най-големите пазарни сили в литературата от последните една-две години.

BookTok е своеобразна общност в социалната мрежа TikTok. С хаштага потребителите отбелязват кратки видеа, посветени на книги. В тях хора от цял свят препоръчват книги, правят ревюта или коментират произведенията, които са прочели, или просто се шегуват или реагират на конкретни пасажи или персонажи. В TikTok има над 19 млн. видеа, отбелязани с #BookTok, които са гледани над 126 млрд. пъти, но тяхното влияние се усеща и извън социалната мрежа.

През 2022 г. всеки четвърти купувач на книги е използвал BookTok, като тези потребители общо са направили близо 90 млн. покупки на книги според данни на Nielsen за Великобритания, цитирани от The Bookseller. Въпреки че едва 3% от книгите са открити в някоя от видео платформите, заглавията, които включват TikTok на корицата си, са генерирали продажби на обща стойност от 46 млн. паунда през 2022 г.

Виновникът за тази тенденция, напълно очаквано предвид аудиторията на TikTok, са младите читатели. Според проучване на Publisher Association във Великобритания 59% от Gen Z (младежи между 16 и 25 години) казват, че BookTok им помага да открият страстта към четенето. Повече от половината казват, че използват хаштага за препоръки, а близо 70% са прочели книга, която не са си мислели, че ще прочетат благодарение на BookTok.

Тези данни се припокриват с друга тенденция в четенето, която също се случва основно сред по-младите - все по-голямата популярност на аудиокнигите. Според проучване на Edison Research за Audio Publishers Association 53% от възрастните американци са слушали аудиокнига, но тази услуга е най-популярна сред младите хора - 57% от слушателите са между 18 и 44 г. 68% от Gen Z в Европа предпочитат аудиокнигите пред електронните книги, сочат днни на Global Web Index. Според базираната в Обединеното кралство компания за изследване на аудиторията на издатели по целия свят TikTok е важен инструмент за препоръки и откриване, тъй хората имат нужда  да им се препоръча  какво да четат.

Именно комбинацията от откриване, консумиране и споделяне на съдържание на тема книги се оказва ключова за някои от тенденциите на книжния пазар. От една страна това е все по-голямото предпочитание към стрийминг платформи, където потребителите имат достъп до множество книги на едно място. От друга страна е търсенето на по-разнообразна литература, предоставена в различни формати, което пък обосновава сериализацията на книги, включително в аудио формат.

Изцяло в крак с тенденциите е стрийминг услугата за аудиокниги и е-книги Storytel. Отскоро тя е част и от каталога  с дигитални услуги на Yettel, а в момента клиентите на мобилния оператор могат да се възползват от специални условия за абонамент за период до 6 месеца. Storytel разполага с над 500 хил. аудиокниги на пет езика, включително и 5000 заглавия на български. Платформата предлага  и аудиосериали, като сред любопитните заглавия са "Мамник" на Васил Попов и "Случаите на Виктор, вампирът детектив" на Мария Николова. Те допълват чудесно каталога на Storytel, в който влизат още автори като Георги Господинов, Харуки Мураками, Брандън Сандерсън, Мария Касимова-Моасе, Джон Стайнбек, Марк Менсън. Клиентите на Yettel, които имат нов договор за мобилни услуги, могат да активират Storytel за шест месеца без допълнително заплащане, като предложението е валидно до края на годината. Настоящите клиенти на оператора, използващи план Total Unlimited, имат 3 месеца, в които да изпробват Storytel без допълнително заплащане. Всички останали клиенти на Yettel могат да се възползват от пробен период от 14 дни.

Най-вълнуващи за бъдещето обаче са промените, които носи изкуственият интелект. Те могат да се видят почти навсякъде. За писателите например е софтуерът Sudowrite, който тази година предостави нов модул, базиран на изкуствен интелект. С него могат да се генерират нови идеи или да се доразвиват конкретни пасажи от текста. Производството на дигитални книги не е по-назад и софтуерът Bookwire OS, който се използва за всяка стъпка от издаването на аудио и електронни книги, включително за маркетинга и анализа на продажбите, вече има интегриран Chat GPT. Друг пример е шведската компания Reeds. Тя издаде детска книга, написана от изкуствен интелект, който също така е генерирал и илюстрациите и е превел книгата на 80 езика.

Естествено, не всичко свързано с изкуствен интелект звучи добре. В някои от най-големите електронни книжарници по света се появяват книги, генерирани от изкуствен интелект, които са проблемни. Сред тях например има пътеводители, които се оказва, че не просто са с лошо написан текст, а включват информация за места, които не съществуват..

От години технологични ентусиасти и напредничави автори експериментират със софтуер за писане на текст, но засега резултатите в сферата на книгоиздаването са по-скоро противоречиви

Със сигурност АI предлага възможности за . по-добри и ефективни процеси в техническото изпълнение на издаването на книги и улесняване на коректорската работа. Малко по-предизвикателна, но вълнуваща е възможността за по-достъпно и лесно издаване на аудиокниги, "прочетени" от гласове, генерирани с изкуствен интелект. Това би отворило възможности за издаване на повече аудиокниги и на по-малко разпространени езици, какъвто е и българският. Освен за удоволствието на читателите, това би било от полза и за хора със специални потребности, за които класическото четене е невъзможно.

Въпреки предизвикателствата и промените, очакванията са, че не всичко около книгите и четенето ще се трансформира. Такава константа е гладът на хората за оригинални, автентични и качествени истории, които да резонират дълбоко с човешките преживявания. Задоволяването на този глад засега остава в сферата на възможностите само на писателския талант. В крайна сметка човешкият елемент остава водещ, както при създаването на качествена литература, така и при нейното четене. Или слушане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай