Следващите санкции на САЩ могат да ограничат достъпа на Китай до квантови изчисления и изкуствен интелект

Акциите на технологичните компании в Китай продължават да поевтиняват на фона на действията на администрацията на САЩ

Следващите санкции на САЩ могат да ограничат достъпа на Китай до квантови изчисления и изкуствен интелект | StandartNews.com

Президентската администрация на САЩ проучва възможността за нов контрол на износа, който да ограничи достъпа на Китай до някои от най-напредналите компютърни технологии, като например експерименталната област на квантовите изчисления и софтуера за изкуствен интелект.

Ако мерките бъдат приети, те ще последват неотдавнашните ограничения, които целят да ограничат способността на Пекин да използва усъвършенствани полупроводникови материали в оръжия и системи за наблюдение. Освен това новите широкообхватни правила, приети от администрацията на САЩ по-рано този месец, вече доведоха до ограничения на участието на американски граждани и жители в китайски технологични компании.

В речта си от миналия месец, посветена на технологиите, конкурентоспособността и националната сигурност, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан посочи "технологиите, свързани с компютрите, включително микроелектрониката, квантовите информационни системи и изкуствения интелект", сред разработките, които "ще играят огромна роля през следващото десетилетие". Той също така отбеляза значението на контрола върху износа за "поддържане на възможно най-голямо превъзходство" над потенциалните противници.

Квантовите компютри са нова технология, която може значително да увеличи мощността и скоростта на компютрите, позволявайки им да решават проблеми, които сегашното поколение компютри не могат да решат. Очаква се те да променят технологиите за компютърна сигурност в бъдеще, тъй като квантовите машини могат да бъдат достатъчно мощни, за да декриптират всякакви пароли и да заобикалят защитите за криптиране.

Понастоящем администрацията на Байдън работи по изпълнителна заповед за създаване на механизъм за проверка на инвестициите в определени китайски технологии, като списъкът с ограничени технологии може да включва квантови изчисления и софтуер за изкуствен интелект.

Акциите на технологичните компании в Китай продължават да поевтиняват на фона на действията на администрацията на САЩ, която все повече изгражда стена около своите авангардни технологии. Акциите на китайските производители на хардуер Naura Technology и ACM Research спаднаха съответно с 6,1% и 8,7%, а стойността на акциите на Piotech спадна с цели 13%.

Бюрото за промишленост и сигурност към Министерството на търговията, което играе ключова роля в разработването и прилагането на контрола върху износа, отказа да коментира. Според говорителя на Съвета за национална сигурност на Белия дом той не знае за обсъждане на допълнителни санкции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай