Севернокорейски хакери са откраднали 2,3 милиарда долара в криптовалута за пет години

Повечето обрани са от Япония

Севернокорейски хакери са откраднали 2,3 милиарда долара в криптовалута за пет години | StandartNews.com

Свързани със Северна Корея хакерски групи са откраднали около 2,3 млрд. долара в криптовалута от 2017 г. насам, включително 721 млн. долара от японски предприемачи, съобщава Nikkei Asia, позовавайки се на изследване на анализатора на блокчейн платформи Elliptic.

В доклада се казва, че севернокорейските хакери са се насочили към криптовалутни активи на други държави, за да получат достъп до чуждестранна валута, необходима за ракетната програма на страната им. Експертна група на Съвета за сигурност на ООН изчислява, че през 2022 г. севернокорейските хакери са откраднали криптовалута на стойност между 600 млн. и 1 млрд. долара. Това е два пъти повече от сумата, открадната през предходната година. Компанията Elliptic изчислява, че размерът на откраднатите през 2022 г. средства е бил 640 млн. долара.

Според източника, Северна Корея не само провежда хакерски атаки за кражба на криптовалута, но и използва софтуер за откуп. По-често севернокорейските хакери се насочват към криптовалутни борси от Япония. Отбелязва се, че нападателите разчитат основно на провеждането на директни атаки, тъй като при успех могат да извлекат повече ползи, отколкото при използването на рансъмуер, който далеч не винаги е ефективен. В доклада се посочва, че основните цели на хакерите са членове на бързо развиващите се пазари на криптовалути в Япония и Виетнам. Най-малко три японски криптоборси са били хакнати от севернокорейски хакери между 2018 г. и 2021 г.

Elliptic изчислява, че севернокорейските хакери по света са откраднали около 2,3 млрд. долара в криптовалута между 2017 г. и края на 2022 г. При това 721 млн. долара идват от Япония, други 540 млн. долара - от Виетнам, 497 млн. долара - от САЩ и 281 млн. долара - от Хонконг. По данни на Японската организация за развитие на външната търговия откраднатите от страната 721 млн. долара са 8,8 пъти повече от обема на износа на Северна Корея през 2021 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай