Сенатът на САЩ одобри въвеждането на допълнителен контрол върху инвестициите в технологичния сектор на Китай

Според законодателите уведомленията ще позволят на властите да разберат капиталовите потоци, за сметка на които американските компании подкрепят икономиката на основния геополитически противник на САЩ

Сенатът на САЩ одобри въвеждането на допълнителен контрол върху инвестициите в технологичния сектор на Китай | StandartNews.com

Тази седмица горната камара на американския парламент одобри с мнозинство поправки в американското законодателство, които ще изискват от жителите на страната да уведомяват федералните агенции за инвестициите си в компании от технологичния сектор на Китай. Законът трябва да влезе в сила през тази година, като забранява на американските инвеститори да влагат средства в китайския сектор на полупроводниците, както и в системи за изкуствен интелект и квантови изчисления.

Според законодателите уведомленията ще позволят на властите да разберат капиталовите потоци, за сметка на които американските компании подкрепят икономиката на основния геополитически противник на САЩ. Предложенията от 2021 г. в тази област предвиждаха координиране на всички подобни инвестиции и по-широк кръг от контролирани области на китайската икономика, но в настоящия вариант всичко е сведено до уведомителен характер на взаимодействието с американските власти, а кръгът от контролирани отрасли е сведен до полупроводници, системи за изкуствен интелект и квантови изчисления.

В същото време американските сенатори одобриха изменения на законодателството, предвиждащо ограничения за закупуването на земеделска земя в САЩ от чужденци. В списъка на нежеланите купувачи са включени представители на Китай, Русия, Иран и Северна Корея. Законът за разрешаване на националната отбрана, който включва всички тези разпоредби, ще бъде приет до края на тази година, той предвижда отпускането на 886 млрд. долара за нуждите на Министерството на отбраната на САЩ. Горната камара на американския парламент ще представи своите изменения тази седмица. Законът трябва да бъде одобрен и от двете камари, преди да бъде подписан от президента на САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай