САЩ разследват как американска електроника е попаднала в руски оръжия

Все още няма подробности за това какви електронни компоненти са включени в разследването

САЩ разследват как американска електроника е попаднала в руски оръжия | StandartNews.com

В хода на военните операции в Украйна е установено, че в руското военно оборудване се използват компоненти с произход от САЩ. Става въпрос за множество по вид американски чипове и компоненти, които са попаднали в руски радарни системи, комуникационно оборудване, безпилотни летателни апарати, остатъци от ракети, танкове, оборудване за наземно управление и кораби. Сега правителството на САЩ се опитва да разбере как е станало това.

В ход е съвместно разследване на Министерството на търговията, което осигурява контрола на износа, и ФБР. В рамките на разследването агенти от двете агенции посещават съвместно компании, чиито компоненти са открити в руското военно оборудване.

Служител на Министерството на търговията заяви, че основната цел на разследването е била да се проследи произходът на компонентите до доставчик от САЩ.

 "Фактът, че чип, чип на дадена компания, е открит в оръжейна система, не означава, че сме започнали разследване срещу тази компания", добави служителят. "Въпреки това започнахме разследване как чипът на тази компания е попаднал в тази система."

Все още няма подробности за това какви електронни компоненти са включени в разследването. Разследващи от различни страни са установили наличието на западна електроника в руските оръжия, открити в Украйна. Очевидно някои от тези компоненти са били произведени преди години, преди САЩ да затегнат ограниченията за износ след анексирането на Крим от Русия през 2014 година. Но някои от компонентите са сравнително нови. Изследователската група Conflict Armament Research (CAR), която е проучила частите, твърди, че редица западни компоненти в руското военно оборудване са били произведени между 2017 и 2020 година. Миналия месец CAR изпрати следователи в Украйна, за да проверят руските оръжия и комуникационно оборудване. Екипът съобщава, че е намерил компоненти от 70 компании, базирани в САЩ и Европа. Списъкът на компаниите не е назован до този момент.

В продължение на години компаниите можеха законно да продават основни компютърни чипове на руската армия, без да получават предварително разрешение от правителството на САЩ. Ето защо е необходимо да се идентифицират видът на чипа и датата на продажба, за да се открият незаконни пратки. Проследяването на транзакциите може да бъде трудно, тъй като електронните компоненти често преминават през верига от дистрибутори, преди да достигнат до крайния потребител. Сега разследващите хвърлят "широка мрежа", като проучват много различни чипове и електронни компоненти, за да проследят пътя им до руските въоръжени сили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай