Санкциите на САЩ позлатиха китайска компания

Производителите на чипове губят, но други печелят

Санкциите на САЩ позлатиха китайска компания | StandartNews.com

От октомври миналата година насам китайските производители на чипове са принудени да използват ограничен набор от оборудване, тъй като достъпът до продукти с чуждестранна марка поради санкциите на САЩ в някои случаи просто изчезна. На този фон китайският производител на оборудване за обработване на силициеви пластини AMEC успя да увеличи печалбата си повече от два пъти през последната половина на годината.

Както съобщава South China Morning Post, това се вижда от финансовите отчети на AMEC за първото полугодие. Нетната печалба на този китайски доставчик на специализирано оборудване е нараснала със 114% до 137 млн. долара в сравнение с първата половина на 2022 г., а приходите са се увеличили с 28% до 348 млн. долара. Китайските клиенти на AMEC ускориха прехода си към местно оборудване за обработване на силициеви пластини след налагането на американските санкции през октомври миналата година. В сегмента на системите за плазмено ецване с капацитивна връзка AMEC планира да увеличи дела си на китайския пазар от 24% на 60% в сравнение с октомври миналата година. В сегмента на индуктивно свързаните системи за плазмено ецване делът на AMEC може да нарасне от почти нула до 75%, тъй като базираната в САЩ Lam Research беше принудена да напусне наситения преди това китайски пазар след налагането на санкции през октомври миналата година. Тези два вида оборудване съставляват 68 % от общите приходи на AMEC през първата половина на годината.

Такава динамика бе постигната на фона на общия 33% спад на приходите на китайския пазар на литографско оборудване през първата половина на годината, който бе по-силен от 23% спад на приходите на световния пазар поради забавеното търсене на потребителска електроника. Ръководителите на AMEC вече заявиха, че санкциите на САЩ имат за цел да задържат развитието на китайската полупроводникова промишленост на "разстояние" до пет поколения зад световните лидери.

Самият AMEC също страда от санкциите на САЩ, тъй като те му пречат да купува компонентите, от които се нуждае, за да произвежда собственото си оборудване. Въпреки това до 80 % от санкционираните компоненти могат да бъдат заменени с местни компоненти до края на тази година, а пълната замяна ще бъде постигната до втората половина на следващата година.

Решенията за персонала в резултат на санкциите на САЩ също бяха взети от AMEC на най-високо ниво. Въпреки че трима членове на Съвета на директорите с американско гражданство ще останат в персонала на компанията, те вече няма да могат да влияят върху развитието на ключови технологии. Като заместници са поканени шестима нови партньори, които да се присъединят към технологичния комитет на борда, като един от тях има опит в работата за тайванската TSMC на позиции, свързани с технологиите за ецване на силициеви пластини. С други думи, китайската компания е успяла да се сдобие с експерт по темата, който има опит в работата в персонала на световния лидер в сегмента на услугите за производство на полупроводникови компоненти по поръчка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай