Samsung Display обмисля да използва прозрачен полиамид (PI) вместо стъкло в големи гъвкави панели

Samsung Electronics вече използва PI филми в първото поколение на серията гъвкави смартфони Galaxy Fold през 2019

Samsung Display обмисля да използва прозрачен полиамид (PI) вместо стъкло в големи гъвкави панели | StandartNews.com

Според южнокорейското издание The Elec, Samsung Display оценява възможността за използване не само на гъвкаво ултратънко стъкло (UTG) в сгъваеми таблети и преносими компютри, но и на друг вариант за покритие - прозрачни полиимидни филми (PI) за OLED панели.

Според публикацията към момента компанията използва UTG в гъвкави OLED панели в новите смартфони от сериите Galaxy Z Fold и Galaxy Z Flip, но е възможно при по-големи устройства да се предпочетат PI филми, тъй като гъвкавите стъклени дисплеи с голям диагонал може да не са достатъчно здрави.

Твърди се, че UTG осигуряват по-добро качество на изображението, но са уязвими на повреди, особено на удари, в сравнение с PI филмите. Сгъваемите смартфони имат дисплеи с диагонал 7-8 инча, а при таблетите и лаптопите става дума за 10-20 инча.

Samsung Electronics вече използва PI филми в първото поколение на серията гъвкави смартфони Galaxy Fold през 2019 г., но премина към UTG в следващите серии, включително най-новите Galaxy Z Fold 4 и Galaxy Z Flip 4.

Сгъваемите таблети и лаптопи все още са нишов продукт, който се продава в по-малко от 100 000 екземпляра годишно. За разлика от пазара на гъвкави смартфони, няма общоприето предпочитание по-големите устройства да използват протектори за OLED панели. От Elec не изключват, че много ще зависи от Apple - експертите от бранша очакват, че с пускането на собствени гъвкави таблети за преносими компютри компанията със сигурност ще се превърне в един от лидерите на пазара, определяйки тенденциите на него.

Заслужава да се отбележи, че конкурентът на Samsung Display Company, LG Display, използва изключително PI покритие в своите гъвкави панели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай