Руснаците пуснаха смартфон, който не може да бъде подслушван или следен

R-phone, базиран на операционната система Rosa Mobile OS

Руснаците пуснаха смартфон, който не може да бъде подслушван или следен | StandartNews.com

Заводът "Рутек" в Саранск е започнал производството на антишпионския смартфон R-phone, базиран на операционната система Rosa Mobile, съобщава "Ведомости", като се позовава на представител на разработчика - IT Rosa. Той отбеляза, че с цел максимална защита на устройството от шпионски атаки срещу потребителските данни специалистите на центъра сами пишат драйвери за всички хардуерни компоненти на смартфона.

Представителят на IT Rosa потвърди пред "Ведомости" характеристиките на смартфона, подробности за който бяха обявени миналия месец. Тогава беше съобщено, че смартфонът ще получи 6,7-инчов дисплей, 8 GB RAM и 128 GB флаш памет, 50 MP камера и 5000 mAh батерия и др. За съжаление моделът на процесора на новия смартфон не беше назован. Съдейки по характеристиките, "R-phone" е еквивалентен на такива смартфони като Tecno Spark 10, Infinix Hot 12 Pro, Oppo A58 и Xiaomi Redmi 12.

През лятото беше съобщено също, че операционната система Rosa Mobile OS ще се появи на потребителския пазар през 2024 г., а за корпоративния сектор и държавните клиенти - през тази година. Според представител на IT Rosa това лято в Саранск е започнала подготовката на оборудване за повърхностен монтаж на компоненти върху дънни платки, тестово оборудване и конвейерна линия, пригодена за сглобяване на телефона, а през септември в производствените мощности на Рутека е започнало производството на първите печатни платки.

Според Максим Копосов, ръководител на Комитета по изчислителна техника на Асоциацията на руските разработчици и производители на електроника, терминът повърхностен монтаж предполага инсталиране на база от електронни компоненти върху платката и често такава формулировка се използва, когато става въпрос за доставка на някой от азиатските ODM-разработчици и производители на електроника, на продукти под формата на отделни печатни платки и отделни БК. Копосов отбеляза, че повърхностният монтаж е по-висока степен на локализация в сравнение с вноса на готови продукти под собствена марка, но той все още не е самостоятелна разработка на продукти в Русия.

Иван Покровски, президент на ARPE, заяви, че за Русия от гледна точка на безопасността и технологичната независимост процесът на проектиране е по-важен от монтажа на компонентите върху платката. Разработчиците на оборудване са тези, които определят избора на технически решения, компоненти и осигуряват софтуерна поддръжка, подчерта той. А също така разработчиците могат да оставят "отметки" за таен достъп до определени компоненти на смартфона.

Въпреки това създателите на "R-phone" твърдят, че смартфонът е защитен от шпионски атаки, тъй като инженерите на НТС "ИТ Роса" сами пишат драйвери за всички хардуерни компоненти на смартфона. "Разработването на собствени драйвери за всички хардуерни модули от нулата гарантира на смартфона високо ниво на поверителност и изключва наличието на "отметки", които потенциално биха могли да се намират както в оригиналните драйвери на производителя на компонентите, така и в кода от AOSP (Android Open Source Project)", добави представителят на "Рутека".

Според представителя на НТС в момента се подготвят документи за включване на R-phone в регистъра на руските електронни продукти на Министерството на промишлеността и търговията. По-специално, в момента Търговско-промишлената палата на Русия извършва експертна проверка на смартфона за съответствие с параметрите на руското устройство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай