Руският пазар за стрийминг на музика се е свил наполовина

InterMedia изчислява, че руският пазар за стрийминг на музика се е свил с до 50% до 5-7 млрд. рубли

Руският пазар за стрийминг на музика се е свил наполовина | StandartNews.com

В Русия пазарът на музикален стрийминг се свива за първи път през 2022 г. поради напускането на големи чуждестранни услуги като Spotify, Apple Music и YouTube Music, съобщи "Комерсант". Това доведе до по-ниски приходи за изпълнителите, тъй като останалите платформи предлагат по-малко изгодни договори, а освен това разходите за едно прослушване са намалели.

InterMedia изчислява, че руският пазар за стрийминг на музика се е свил с до 50% до 5-7 млрд. рубли. Година по-рано обемът му се оценяваше на 9,5 милиарда рубли. Евгений Сафронов, главен редактор на InterMedia, смята, че основните причини за спада са "напускането или упадъкът на водещи стрийминг услуги, големи компании, платежни системи, напускането на страната на значителен брой активни потребители". Той също така отбеляза, че руските платформи използват модел на екосистема (супер абонамент), който не предвижда отделно отчитане на приходите от стрийминг.

Източник на "Комерсант" в един от големите дистрибутори на цифрова музика потвърди оценката на InterMedia. Той отбеляза, че някои потребители са преминали към местни услуги, въпреки че много от тях използват безплатни пробни периоди и преминават от една услуга към друга. Търсенето на местни стрийминг услуги е било засегнато и от загубата на някои чуждестранни каталози, добавя източникът.

Никита Данилов, главен изпълнителен директор на Националната федерация на музикалната индустрия, смята, че е важно издадените преди това музикални каталози да продължат да бъдат достъпни за потребителите, а Андрей Воляник, основател на дистрибутора Multiza, отбелязва месечно увеличение на броя на слушанията в руските платформи. "Но рентабилността на слушане е значително намалена поради намаляването на средната цена на абонаментите, безплатните промоционални периоди и промоциите", казва експертът.

От своя страна Максим Петровски, ръководител на руската музикална услуга MTS Music, заяви, че услугата му се разраства с 20%. Yandex.Music съобщи, че към края на третото тримесечие на 2022 г. броят на абонатите на Yandex Plus е нараснал с 53% до 15,8 млн. души. услугата Sound (част от абонамента Prime на Sbera) също регистрира 30% увеличение на аудиторията си през миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай