Руските процесори Елбрус ще бъдат използвани от руските банки за банкоматите им

Създаването на сигурен и работещ банкомат е изключително трудно

Руските процесори Елбрус ще бъдат използвани от руските банки за банкоматите им | StandartNews.com

Големите руски банки планират да започнат да купуват местни банкомати, съобщава РБК, позовавайки се на представители на финансовите институции. Според представител на Sber, сега на руския пазар има предимно банкомати на чуждестранни производители. Въпреки това руската компания BFS, която доставя чуждестранни модели в Русия, реши да овладее производството на местни машини.

Според главния изпълнителен директор на BFS Артьом Жилонов компанията планира да започне да произвежда банкомати с процесор Elbrus в началото на 2023 година. Той заяви, че водещите руски банки, включително ВТБ, се интересуват от бъдещите продукти на компанията, като една от тях възнамерява да закупи около 1500 машини в началото на 2023 година.

Представител на ВТБ заяви, че решението за закупуване на продукти на BFS ще бъде взето, след като тя бъде тествана в рамките на пилотен проект. Представител на Sber също така потвърди готовността на банката да разгледа предложения от потенциални производители, при условие че те отговарят на регулаторните критерии за безопасност, ергономичност и дизайн. Според правителственото постановление през 2021 г. делът на руските устройства при закупуването на банкомати от банките с държавно участие трябва да бъде най-малко 18%, а от 2022 г. тази цифра се увеличава на 20%.

Съобщава се, че през 2021 г. Ростех разработва банкомати, които контролираната от него Novikombank решава да използва. Малка фирма, SFOUR, също произвежда банкомати.

През пролетта на 2022 г. големите чуждестранни производители на банкомати - американските компании Diebold Nixdorf и NCR - преустановиха дейността си в Русия на фона на западните санкции. Според Жилонов делът на техните банкомати в общия брой на използваните устройства в Русия е 60-70%. В същото време в страната все още работят банкомати GRG, произведени от китайския държавен отбранителен холдинг, както и корейски Nautilus Hyosung, японски OKI и др.

Банкоматите на BFS на първия етап от заместването на вноса ще използват руски чип и дизайн, документация, корпусни елементи и руски софтуер. Очаква се модулът за разпознаване и обработка на парични средства, както и редица компоненти, произведени в чужбина, да бъдат заменени в рамките на няколко години. Банкоматът ще се управлява от платформата Linux.

Експертите предупреждават, че може да има проблеми с процесорите Elbrus, тъй като след края на производството в Тайван се планира производството им да бъде прехвърлено в завода на Mikron, което може да отнеме доста време.

Според Сергей Голованов, главен експерт в Kaspersky Lab, създаването на сигурен и работещ банкомат е изключително трудно. "В един банкомат се използва голямо количество различен софтуер. Сега за безпроблемната работа на всички елементи се използват само стандартни операционни системи и процесор. Предишните опити за замяна на операционната система с Linux или Android не бяха успешни поради липсата на драйвери за разнообразните устройства, използвани от различните банки", казва експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай