Руски банки няма да могат да оперират с Apple Pay и Google Pay

Причината е с наложените на Русия санкции

Руски банки няма да могат да оперират с Apple Pay и Google Pay | StandartNews.com

След западните санкции срещу руските финансови институции в отговор на инвазията в Украйна, клиентите на няколко от най-големите банки в страната вече не могат да използват своите дебитни и кредитни карти с Apple Pay и Google Pay. Сред засегнатите организации са VTB Group, Sovcombank, Novikombank, Promsvyazbank и Откритие FC Bank, според прессъобщение на Централна банка на Русия, цитирано от Business Insider.

Клиентите на тези банки все още могат да използват картите си за безконтактни плащания, при условие че поддържат функцията. Те обаче няма да работят в чужбина и не могат да се използват за онлайн покупки от търговци на дребно, регистрирани в страни, наложили санкции на Русия.

The Verge отбелязва, че Apple Pay и Google Pay не са толкова популярни в Русия, колкото местните YooMoney. Според данни от 2020г, само 29 процента от руснаците казват, че използват Google Pay, докато 20 процента разчитат на Apple Pay. Като такива, тези ограничения е малко вероятно да повлияят твърде много на руските потребители, тъй като те имат достъп до алтернативи. Въпреки това, възможността за изключване на руските банки от Междубанкова система SWIFT може да доведе до неща като нестабилност на валутата, което допълнително ще навреди на икономиката на страната.

Повече технологични новини може да прочетете тук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай