Русия започва да блокира популярни VPN услуги

Потребителите на Psiphon и 1.1.1.1 WARP се оплакват от проблеми с тях

Русия започва да блокира популярни VPN услуги | StandartNews.com

Редица потребители в Русия прибягват до услугите на VPN, за да могат да отварят страници, забранени от правителството или ограничени от международните компании, които ги поддържат – Facebook, Instagram, новинарски и други сайтове. Освен че криптира трафика, VPN услугата може да променяте местоположението си и така да „лъжете“, че се намирате на произволна точка на света. Това именно бе спасението на редица руснаци до този момент, за да продължат да ползват спокойно интернет.

"В продължение на няколко дни приложението работеше. Имам безплатен достъп, който е много удовлетворяващ, работи бързо. Днес започнаха проблемите. Не се свързва с WARP. Деинсталирах, инсталирах отново, не помага". Множество подобни съобщения за работата на 1.1.1.1 WARP могат да бъдат намерени онлайн.

Предполага се, че блокирането на услугите става чрез TSPA - технически средства за противодействие на заплахите. Това е вид хардуерен и софтуерен комплекс, който позволява ограничаване на достъпа до информация, чието разпространение е забранено на територията на Русия.

Всички големи играчи на пазара, като Ростелеком, МТС, Мегафон, Вимпелком и Транстелеком (ТТК), са инсталирали TSPA. Дружествата са задължени да инсталират оборудването по силата на закона за "суверенния интернет", който влезе в сила на 1 ноември 2019 година.

Мрежата съобщава, че в момента има проблеми с правилното функциониране на VPN услугите главно за абонатите на оператора MegaFon, но е възможно да са засегнати и други потребители. По-рано беше съобщено, че около 20 популярни VPN услуги (имената не се споменават) вече са блокирани в Русия. Тази практика ще бъде продължена от Роскомнадзор, съобщи РИА Новости, позовавайки се на председателя на Комитета на Държавната дума по информационна политика, информационни технологии и комуникации Александър Хинщайн.

Повече технологични новини може на намерите в рубрика Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай