"Роскосмос" за първи път представи макет на бъдещата руска орбитална станция

Планира се за станцията да се използва доказана пилотирана система, състояща се от два космически кораба - "Прогрес" и "Союз"

"Роскосмос" за първи път представи макет на бъдещата руска орбитална станция | StandartNews.com

Държавната корпорация "Роскосмос" показа на Международния военно-технически форум "Армия-2022" за първи път макет на новата руска орбитална станция. Комплексът в крайна сметка ще замени Международната космическа станция (МКС). Предварителният проект на бъдещата станция се разработва от ракетно-космическата корпорация "Енергия" (част от Роскосмос).

Разгръщането на комплекса ще се извърши на два етапа. На първия етап станцията ще се състои от четири модула - научно-енергиен модул, модул с възел, базов модул и модул с въздушен шлюз. Това ще осигури на екипаж от двама души общ обем от 228 m3 пространство под налягане, включително до 19 m3 за разполагане на научно оборудване.

Втората фаза предвижда пускането на целевите и производствените модули, както и на специализирана платформа за услуги. Благодарение на това общият обем на станцията под налягане за екипажа от двама до четирима души ще се увеличи до 667 m3, включително - до 49 m3 за инсталиране на научно оборудване.

Сред новите характеристики и възможности на руската станция са мощна енергия за целеви задачи, унифициране на модулите, възможност за взаимодействие с бъдещи спътникови съзвездия и различни режими на работа. Планира се за станцията да се използва доказана пилотирана система, състояща се от два космически кораба - "Прогрес" и "Союз".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай