"Роскосмос" даде заден за големия проект. Грешка в превода

Сергей Крикалев, изпълнителен директор на пилотираните програми на Роскосмос, коментира евентуалното оттегляне на Русия от проекта за Международна космическа станция (МКС).

"Роскосмос" даде заден за големия проект. Грешка в превода | StandartNews.com

Преди няколко дни генералният директор на Роскосмос Юрий Борисов заяви, че Русия възнамерява да прекрати дейността си на МКС след 2024 г. Това се дължи на факта, че основният приоритет ще бъде изграждането на руската орбитална станция за обслужване (РОСС). Сега обаче се появява информация, че Русия може да продължи да лети до МКС до 2028 г. или дори по-дълго.

Сергей Крикалев, изпълнителен директор на пилотираните програми на Роскосмос заяви, че окончателният срок за оттеглянето на Русия от проекта МКС зависи от състоянието на самия орбитален комплекс. Факт е, че след 2024 г. е възможно да се стигне до лавина от процеси, свързани с повреда на различни съоръжения в модулите на МКС.

"Що се отнася до изявлението за 2024 г. - това е особеност на превода, но това, което беше казано за оттеглянето на Русия след 2024 г., означава, че до 2024 г. няма да има драстични стъпки. 2025 г. е след 2024 г., 2028 г. също е след 2024 г., а и 2030 г. Конкретното решение за изтеглянето ще бъде взето въз основа на техническото състояние на МКС", заяви Сергей Крикалев.

Фактът, че техническото състояние на станцията оставя много за желаене, казва Юрий Борисов: "Днес времето, прекарано от нашите астронавти, включително американските астронавти, в търсене на възможни неизправности и тяхното отстраняване, започва да надхвърля всички разумни граници. Това се прави за сметка на научните изследвания. Освен това станцията е на 24 години, а редица компоненти, единици, които трябва да бъдат заменени по една или друга причина, днес могат да бъдат дори трудни за възпроизвеждане, защото сътрудничеството, което започна при старта, може да се е променило, а технологията се е променила през това време. И невинаги е възможно това устройство да бъде възпроизведено в едно цяло. Възможно е просто да няма тази елементна база или нещо друго.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай