Рогозин: безопасното сваляне на МКС ще отнеме повече от година

"Роскосмос" определя като един от приоритетите в обозримо бъдеще създаването на руската орбитална станция (РОСС)

Рогозин: безопасното сваляне на МКС ще отнеме повече от година | StandartNews.com

Дмитрий Рогозин, генерален директор на държавната корпорация Роскосмос, заяви, че процесът на потапяне на Международната космическа станция (МКС), ако бъде взето съответното решение, ще отнеме повече от година.

Както вече беше съобщено, в настоящата ситуация Русия е принудена да оптимизира разходите по проекта МКС. Освен това съществуват съмнения относно по-нататъшното участие на Русия в програмата на МКС след 2024 г. По-рано Рогозин заяви, че решението за удължаване на експлоатацията на МКС след 2024 г. все още не е взето. В същото време без руско участие станцията е по същество обречена, тъй като е изчерпала ресурса си, смятат от държавната корпорация.

"Роскосмос" определя като един от приоритетите в обозримо бъдеще създаването на руската орбитална станция (РОСС). Рогозин заяви, че сега е необходимо да се определи до коя година Руската федерация ще си сътрудничи с МКС.

"Да, американците искат до 2030 г. По-рано имаше преговори - до 2028 г. Но повтарям, че най-важното е да се реши дали да продължим сътрудничеството на МКС или да се прехвърлим към ROSS", каза ръководителят на Роскосмос.

Освен това беше казано, че в случай на решение за прекратяване на проекта за МКС, орбиталният комплекс ще трябва да бъде потопен в рамките на комплексна програма. "Ако потопим станцията, тя не трябва да бъде откачена. Трябваше само да се свали безопасно, като се задействат двигателите до спиране. Това също не е бърза работа. Процедурата ще отнеме повече от година", цитира "Российская газета" думите на ръководителя на Роскосмос.

Повече технологични новини може на намерите в рубрика Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай