Революция 308

Новото компактно семейно Peugeot хвърля сериозна ръкавица на Golf

Революция 308 | StandartNews.com

Компактните семейни автомобили са най-обичаните и най-продаваните в Европа. Заради това и битката в този сегмент винаги е била най-сериозна. От което пък печелят клиентите, които получават все по-добри автомобили. С навлизането на модерните технологии през последните 20-ина години фокусът на битката се разшири и към комфорта и глезотийките, които можем да открием в една кола. Така неща, които бяха присъщи преди това по-скоро на премиум марките, сега човек трудно си представя дори семейния хечбек без климатик, елстъкла и огледала, модерна аудио система, маса въздушни възглавници, системи за подпомагане на шофирането и паркирането и др. Затова и вече почти никой не се впечатлява особено от подобни екстри, когато отиде да си купи нов автомобил. В наши дни клиентът може да бъде приятно изненадан само от кола, чиято цялостна концепция надхвърля очакванията. Наскоро и у нас се появи един такъв автомобил - новото Peugeot 308.

Още преди да види човек колата, прави впечатление нещо нетипично за марката - уж е нов модел, пък цифричките са си старите. И защо не е 309? Да не е просто фейслифт? Вероятно целта на Peugeot е била именно да предизвика любопитството на хората, още преди да са видели автомобила. Тогава въпросите по-горе остават излишни. Колата не е подобрена версия на старата 308-ца, а е изцяло нов автомобил. Въпреки това непроменената последна цифра продължава да подсказва, че нещо "не е наред". Да, така е. Но само и единствено в добрия смисъл на думата. Новото Peugeot 308 буквално няма нищо общо със старото, тъй като е изградено върху изцяло новата платформа на марката, а същевременно това е първата кола, за която се използва. Дизайнът също е изцяло нов, няма нищо общо с предходното поколение, което имаше някои нестандартни форми и линии и изглеждаше доста агресивно. Това обаче в никакъв случай не е загуба. Даже напротив. Новият 308 изглежда суперелегантно и човек няма как да не се впечатли от стойката му на пътя. В същото време липсват крещящите линии и елементи, присъщи на някои съвременни конкуренти в класа, което, лично според мен, е плюс за новия 308. Колата буквално изглежда като излята от модерните LED фарове, решетката и предната броня, през вратите, та чак до задните светлини. Изненадите продължават и вътре. Още преди човек да седне зад волана, вече започва да вижда какво "не е наред". Цялостното пространство пред шофьора изглежда абсолютно революционно, което се постига благодарение на интериора Peugeot i-Cockpit. Воланът е малък (радиусът му е същия като на по-малкия Peugeot 208). С това обаче иновациите далеч не се изчерпват. Сядайки на шофьорската седалка, виждаш друга революция - таблото е изнесено над кормилото. Нещо нестандартно, но само след няколко километра осъзнаваш, че решението на дизайнерите е изключително практично и удобно, защото така в нито един момент воланът не успява да скрие показанията, а същевременно виждаш всичко, без да отклоняваш погледа си от пътя. Друго нестандартно решение е обратната посока на стрелката на оборотомера. Ефектът е огледален образ на скоростомера, което на мен лично много ми допадна. Централната конзола също е много нестандартна. Бутоните, с които всеки е свикнал да са там, са заменени от голям 9,7-инчов тъчскрийн, от който се управлява всичко. По левия и десния му край са разположени "бързи бутони" за влизане в менютата на климатика, аудио системата и всички други менюта на системите в колата. Първоначално това изненадва, но постепенно човек свиква, точно както научава кое копче къде е, и оперира с тях, без да ги гледа и търси. Под дисплея пък има само бутон за усилване и намаляване на звука, отворът за CD, копчето за аварийните светлини и тези за реотаните на задното стъкло.

Но нека се върнем върху качествата на автомобила като такъв. Новата модулна платформа EMP2, върху която ще бъдат изградени и други модели на Peugeot, е направила поредната революция в новата 308-ца. Спрямо предшественика си колата е олекотена със 140 кг, центърът на тежестта е свален с 20 мм, а за окачването, спирачките и волана са използвани изцяло нови технологии. Резултатът - изключително стабилно поведение на пътя както при много високи скорости, така и в остри завои. Дори и при доста агресивно каране, новият Peugeot 308 се държи толкова здраво за пътя, че започваш да се питаш дали това не е някоя спортна модификация. Ами, не е. Просто си е такова дори и при пътническата версия. В същото време колкото е стабилна, колата вози и толкова комфортно. Всичко това, съчетано със страхотните и много ефективни системи за подпомагане на шофьора, правят от 308 буквално 2 автомобила в 1 - семеен хечбек, който при желание се превръща и в спортен такъв.

За динамично каране може да се разчита на почти всички двигатели, с които се оборудва колата. Лично аз не успях да пробвам само бензиновия 1,2 VТi с 82 к.с. Останалите дизелови и бензинови мотори, чиято мощност се движи между 92 и 156 коня, се справят отлично както при нормално, така и при агресивно каране. Естествено ефектът нараства и с мощността. Трябва да отбележа обаче, че изключително добро впечатление ми направи дизеловият 1,6 e-HDI. Той разполага със 115 к.с., но смело мога да кажа, че чувството е все едно са 150. В същото време разходът му е уникален. След 60-ина км суперагресивно каране в последователни планински завои, при което оборотомерът рядко показваше под 3500 оборота, колата не видя по-висока от трета предавка, а скоростта не падна под 77 км/ч, консумацията на гориво беше едва 5,1 на 100. По каталог извънградският разход на този мотор трябва да е 3,5 литра и съм абсолютно убеден, че това е постижимо.

След всичко казано смело мога да потвърдя мнението на хората от Peugeot и официалния представител на марката за България "София Франс Ауто", че новият 308 хвърля ръкавицата на "законодателя" в този клас VW Golf. Според мен има и защо. С всичките тези иновативни и революционни технологии базовата цена от 28 946 лв. си е направо супер. Най-луксозните и оборудвани версии пък се продават у нас срещу 42 050 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай