RCZ - най-якото Peugeot

Спортистът на французите е притегателна сила за зяпачите

RCZ - най-якото Peugeot | StandartNews.com

Колко често ви се е случвало да седнете зад волана на някой автомобил и на почти всяко кръстовище хората да вадят смартфоните си и да започват да снимат? Не става въпрос за екзотична марка или ретро уникат, а за модел на масов производител. Този необичаен интерес към околните предизвиква фейслифтът на Peugeot RCZ, който, по моето скромно мнение, е най-якият модел на френската марка.

Първоначално моделът е замислен само като прототип, но след като получава прекрасни отзиви, французите решават да го пуснат в масово производство. При това купето се качва на конвейера в почти същия си концептуален вид, показан на Международния автомобилен салон във Франкфурт през 2007 г., за да не разочарова публиката. Което се случва доста рядко.

Зяпачите ахват при вида на спортния автомобил и има защо. Фейслифтът се отличава от "оригинала", който се появи на пазара през април 2011 г., по по-различната си и обемна предница, но рядко може да си види по нашите пътища. Странно. Базовата цена на най-мощната версия е 57 240 лв. с ДДС, което за този автомобил е нищо. Зад волана му се чувствате важен, а ако страдате от недостиг на внимание, RCZ е перфектното "лекарство".
Страхотно впечатление ми направи предницата с внушителната долна решетка, която прилича на огромна уста. От двете й страни са разположени LED светлините, което придава на RCZ както леко закачлив, така и доста футуристичен облик. Издължената предна част и мускулестата задница също са много яки. Предното стъкло, покривът и задното стъкло пък изглеждат като цяло и изпъкват между двете широки алуминиеви арки. Целият вид на автомобила лъха на спорт и адреналин, включително яркочервените задни светлини с диоди. Двойната гърбица на покрива, която е взаимствана от Zagato, също впечатлява.

В салона Peugeot RCZ е много комфортно. Седалките имат ярко изразен спортен наклон и напълно обгръщат тялото ви. В новата версия на колата се е появила изскачащ на централната конзола навигационен панел. Французите ви предлагат също така 12 варианта за персонализация на салона - може да избирате текстил, комбинация между текстил и кожа, алкантара или само кожа. Боравенето с най-важните копчета и бутони е адски лесно, защото са на една ръка разстояние от водача. В центъра на таблото пък има страхотен часовник. Трябва обаче да се отбележи, че макар автомобилът да има и задни седалки, там могат да се настанят само деца. RCZ има доста приличен багажник с обем 384 л, както и много места за съхранение на дребни вещи. При сгънати облегалки на задните седалки товарният обем става 760 л.

Тестовият автомобил бе с най-мощния двигател 1,6 ТНР с 200 коня и максимален въртящ момент от 275 Нм в интервала от 1700 до 4500 об/мин. В съчетание с 6-степенната механична скоростна кутия колата ускорява от 0 до 100 км/ч за 7,5 сек. Максималната му скорост е 237 км/ч. Автомобилът се предлага с още един бензинов двигател със същия обем, но с мощност 156 к.с. Двулитровият турбодизелов HDi FAP пък има мощност 163 коня и максимален въртящ момент от 340 Нм. За гърления звук на двигателя се грижи технологията Sound System, която го усилва според ускорението. Така при движение по магистрала например нивото на шум е по-ниско. Окачването на автомобила е настроено за спортно каране - твърдо, като точно реагира на дефектите по пътя. Благодарение на това обаче се наслаждаваш на идеалния отзвук на обшития в кожа волан. Само с леко движение RCZ "скача" от една лента в друга. Поради ниския център на тежестта завоите се преминават без никакво поклащане и се чувствате невероятно спокоен, че няма да скочите в някоя канавка. Заради малкия си клирънс обаче автомобилът трудно преминава върху легналите полицаи, а дори не си помисляйте да го карате офроуд. RCZ има заден сгъваем спойлер, който се отваря от водача под определен ъгъл според скоростта.

Peugeot RCZ ще се хареса на тези, които имат влечение към скоростта и обичат да са център на внимание. Автомобилът има свой характер, изпъква сред останалите и няма да ви разочарова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай